OLJA
ENI STORSATSAR I GULFLÄNDER, TROR PÅ LYCKAD ARAMCO-IPO (Direkt)

2019-11-11 10:55

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Italienska olje- och gasjätten Eni kommer inom kort att inleda ett flertal borrningar kring Persiska viken. Bolagets mål är att växa kraftigt, samtidigt som Saudiarabiens förestående notering av Saudi Aramco väntas ruska om marknaden.

Det sade Enis vd Claudio Descalzi i en intervju med Bloomberg tv på måndagen.

"Vår första borrning i regionen blir i Oman i februari, djupt offshore. Sedan ska vi borra i Bahrain och därefter i Abu Dhabi", sade han och tillade att Abu Dhabi kommer att bli Enis logistiska hub i regionen. För ett par år framåt är Enis program att skapa tio nya brunnar.

Claudio Descalzi anser att samtliga av Enis nysatsningar i regionen har hög sannolikhet att nå framgång.

"Vi kan tala om miljarder fat oljeekvivalenter gas", sade han.

På Bloomberg tv:s fråga om Eni räknar med att vara fortsatt aggressivt när nya möjligheter dyker upp svarade vd:n tveklöst ja.

"Vi kommer att delta och vi vill öka vår position. Eni behöver en kritisk massa och den här regionen kommer att utgöra vår framtid, så vi kommer att följa upp alla tänkbara möjligheter", sade Claudio Descalzi.

Eni-vd:n kommenterade även den förestående börsnoteringen av saudiska Saudi Aramco, som han tror kommer att bli lyckad för alla inblandade.

"Alla känner till Aramco, dess dimensioner och deras teknik. Jag tror att det kommer att bli en framgångshistoria", sade Claudio Descalzi.

Bloomberg tv: "Om vi ser på vad det kostar dem att ta upp olja ur marken är det mindre än 3 dollar fatet. Andra oljebolag ligger såklart högre. Finns det en risk att aktieägare väljer att skifta över sina innehav?"

"Aramco har stora fördelar: de har enorma reserver och låga kostnader, eftersom all deras aktivitet är på land", svarade Claudio Descalzi.

Vad gäller det framtida oljepriset, där Brent i år i snitt legat omkring 64 dollar, säger Claudio Descalzi att han räknar med en fortsatt volatil efterfrågan.

"Våra estimat för 2020 ligger kanske lite lägre än för i år", sade han.

David Djuphammar +46 8 5191 7913

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -