På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

SWEDBANK
KVARTALET TYNGT AV HÖGRE KOSTNADER - VD (Direkt)

2019-10-23 06:49

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Swedbanks rörelseresultat för det tredje kvartalet kom in lägre än väntat och bankens nya vd Jens Henriksson konstaterar i sitt vd-ord att kostnaderna har ökat.

"Kvartalets resultat har också tyngts av högre kostnader. Förutom ett antal engångsposter som påverkat kostnaderna negativt har vi spenderat mer pengar för att hantera de pågående myndighetsutredningarna och vidta åtgärder för att stärka upp våra processer i arbetet mot penningtvätt", skriver han i rapporten.

Resultaträkningen visar att bankens "Övriga kostnader" uppgick till 2.401 miljoner kronor i kvartalet, motsvarande en ökning med 22 procent från 1.971 miljoner kronor från det andra kvartalet i år och med 56 procent från 1.541 miljoner kronor tredje kvartalet 2018.

I-vd-ordet skriver Jens Henriksson också att banken måste "gå till botten" med penningtvättsanklagelserna och åtgärda bristerna i detta hänseende.

"Inte bara för att det pågår utredningar, utan för att det är det rätta att göra. Konkret betyder det att jag kommer lägga mycket av min tid på att säkerställa att den interna utredningen färdigställs skyndsamt och att myndigheterna får tillgång till all information de behöver för att slutföra sina utredningar", skriver Swedbanks nya vd.

Swedbank förefaller i rapporten inte upprepa budskapet från halvårsrapporten om att de underliggande totala kostnaderna för helåret 2019 förväntas understiga 17 miljarder kronor. Banken nämner heller inte heller uttryckligen den tidigare guidningen om att vissa initiativ som banken tar väntas leda till ökade kostnader på cirka en miljard kronor i år.Swedbank A - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
- -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -