På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

MAKRO
EN HÅLLPUNKT PÅ ONSDAGEN (Direkt)

2019-10-23 06:58

- RGK: prognos statsupplåning kl 9.30

I sin senaste prognos spådde Riksgälden ett överskott på 121 miljarder kronor i år och underskott på 19 miljarder 2020. Årets överskott var rejält uppdragen på grund av Riksbankens beslut att minska sin valutareserv, medan underskottet för 2020 drogs ned utifrån ett mindre nettoutflöde från skattekonton än tidigare antagits. Emissionsvolymen låg kvar på 1,5 miljarder kronor per tillfälle för statsobligationer.

Swedbank tror att Riksgälden behöver dra upp lånebehovet och dammar av planerna på att öka emissionsvolymerna, i vart fall för det nya prognosåret 2021.

Flera faktorer talar för detta. Skatteintäkterna har varit lägre än väntat i år, och konjunkturen har bromsat in, vilket torde föranleda minskade skatteinkomster och ökade utgifter framöver. Som vanligt utgör överbehållningen på skattekontot en joker.

"Riksgälden antog i juni att 20 miljarder skulle flöda ut från skattekontot nästa år. Förväntningarna på Riksbanken är nu något lägre än i våras vilket troligen påverkar bedömningen så att uttagen på skattekontot skjuts framåt något", skriver Swedbank.Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
- -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -