På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

SKF
INBROMSNING VÄNTAS I 3 KV - ANALYTIKER (Direkt)

2019-10-21 17:30

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Kullagerföretaget SKF:s delårsrapport på tisdag väntas vittna om en inbromsning, inte minst med koppling till fordonssektorn, och det finns risk för en spridning till andra kundsektorer.

Det framgår av analytikerkommentarer som Nyhetsbyrån Direkt har tagit del av inför rapporten.

SKF:s rörelseresultat väntas i det tredje kvartalet ha minskat med 12 procent jämfört med motsvarande kvartal i fjol till 2.292 miljoner kronor, enligt en sammanställning av 15 analytikers prognoser som Infront Data har gjort.

Analytikerna spår även att försäljningen krymper något från motsvarande kvartal i fjol, alltså negativ tillväxt.

"Vi tror att ledningen har förberett sig för nedgången ganska länge, bland annat genom minskningar av produktionstakten sedan början av 2018 och personalneddragningar sedan slutet av det året", skriver Deutsche Bank som har rekommendationen behåll på aktien.

I förra delårsrapporten förutspådde SKF att efterfrågan på kullagerföretagets produkter och tjänster under det tredje kvartalet skulle vara något lägre jämfört med motsvarande kvartal i fjol. Efterfrågan spåddes bli lägre för divisionen Fordon, men relativt oförändrad för divisionen Industri, en guidning som sammantaget var mer optimistisk än vad vissa bedömare hade räknat med och som fick aktien att stiga.

Deutsche Bank tror att SKF-ledningen nu kommer att guida för lägre efterfrågan för både fordonsdivisionen och industridivisionen för fjärde kvartalet.

"SKF:s ledning låter relativt självsäkra", skriver investmentbanken samtidigt.

"Medan koncernens fordons- och allmänna industrisegment oundvikligen utmanas av den bromsande makroekonomiska miljön torde rapporten inte bli något drama tack vare den fortsatt starka efterfrågan i specifika vertikaler såsom vind och järnväg, särskilt i Kina, samt relativt oförändrad försäljning i industridistributionen", resonerar Deutsche Bank.

JP Morgan, som har rekommendationen undervikt, bedömer att kombinationen av svagare inköpschefsindex och en bromsande fordonsmarknad kommer att leda till långsammare tillväxt för SKF under 2019. Banken ser risk för ytterligare press ifall makromiljön försämras än mer.

"Vi förväntar oss att SKF kommer att bekräfta en svagare industriell miljö och ytterligare volympress inom fordonssektorn, vilket sammantaget ger ett utmanande kvartal både på intäkterna - där vi räknar med organiska försäljningsnedgångar i båda divisionerna - och på rörelsemarginalen", skriver JP Morgan.

SKF:s kvartalsrapport för det tredje kvartalet 2019 offentliggörs tisdagen den 22 oktober klockan 13.00. En rapportpresentation går av stapeln klockan 14.00.

Graf: SKF-aktien är upp 30 procent sedan årsskiftet

image

Bildkälla: InfrontSKF A - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
- -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -