SSAB
TUFFT 3 KV VÄNTAR, FOKUS PÅ UTISKTER - ANALYTIKER (Direkt)

2019-10-18 14:26

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Ståltillverkaren SSAB har mött svåra marknader under det tredje kvartalet och aktierna har backat på börsen. Flera amerikanska sektorkollegor i USA har tvingats vinstvarna och analytikerna har skruvat ned sina estimat.

"Att det blir svagt i Europa, det vet vi. Frågan är exakt hur svagt det blir", säger Ola Södermark, analytiker på Kepler Cheuvreux till Nyhetsbyrån Direkt.

Bolaget guidade inför det tredje kvartalet för att den underliggande efterfrågan i Europa skulle bli något svagare och att försäljningspriserna skulle bli lägre respektive något lägre både för affärsområdena Europe och Special Steels.

En vikande konjunktur i Europa, med inte minst en fallande fordonsindustri, har bidragit till den sämre efterfrågan. Därtill har kostnaderna för insatsvaran järnmalm stigit under kvartalet, vilket ytterligare pressat marginalerna.

Enligt Infront Datas sammanställning av elva analytikers prognoser väntas i genomsnitt ett rörelseresultat om 444 miljoner kronor (1.387). De stora vinsterna spås komma från affärsområdena Special Steels och Americas, medan Europe väntas rapportera en rörelseförlust om 392 miljoner kronor (460).

Då marknaden till synes har intecknat ett svagt resultat för det tredje kvartalet hamnar fokus i ovanligt hög grad på vad vd Martin Lindqvist kan komma att säga om framtiden.

"Det ska bli intressant att höra om utvecklingen i slutet av september och början av oktober, liksom om hur bolaget guidar för råvarukostnaderna", säger Ola Södermark.

Analyskollegorna på Pareto har en försiktig syn på det andra halvårets resultat.

"Vi tror att det finns en risk för en svag guidning för det fjärde kvartalet", skriver mäklarfirman i en analysuppdatering.

SSAB har efter förvärvet av finländska Rautaruukki ökat sin produktionsflexibilitet och har haft som uttalat mål att hantera nästa konjunkturavmattning bättre än tidigare. Hittills har bolaget flaggat för permitteringar i Finland och minskad arbetstid för delar av personalen i Sverige.

"Nu får vi tecken på hur flexibiliteten i kostnadskostymen har ökat", menar Ola Södermark.

Rapporten väntas på onsdagen den 23 oktober, klockan 7.30. En telefonkonferens för media och analytiker inleds klockan 9.30.

Michael Bernander +46 8 5191 7917

Nyhetsbyrån Direkt


SSAB B - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -