SANDVIK
KASSAFLÖDET VAR ENORMT STARKT 3 KV - VD (Direkt)

2019-10-18 14:10

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Verkstadsföretaget Sandviks kassaflöde var under det tredje kvartalet "enormt starkt" enligt vd Björn Rosengren.

"Vi ligger väldigt bra till för att nå de ambitiösa mål som vi har på kassaflödet. Det är drivet av en stark vinst, men också av sänkningar av lager och kundfordringar. Så det är positivt", sade Sandvik-chefen vid telefonkonferensen för reportrar efter delårsrapporten för det tredje kvartalet.

Sandviks rörelsekapital minskade under kvartalet till 28,2 miljarder kronor från 28,7 miljarder vid halvårsskiftet. Minskad tillväxt brukar generellt inverka positivt på kassaflödet på kort sikt.

På en fråga kring huruvida konjunkturläget kan komma att förvärras noterade Björn Rosengren att den svaghet som syns på industrisidan främst är relaterad till bilindustrin och till det som kallas för generell industri där det har det varit ganska svagt under en lång period.

"När vi kommer in i nästa år kommer vi att ha jämförelsesiffror inom den industrin som är ganska låga. Nu har vi fortfarande jämförelsesiffror från när det gick som tåget under förra året, vilket gör det lite krångligare. Successivt arbetar vi oss in i det marknadsnivåläge vi ser", sade Sandvik-chefen.

"Skillnaden från förra kvartalet var att USA var svagare den här gången. Asien har bottnat ut och rullar på vid ungefär samma nivå som innan och i Europa är det ungefär samma sak", sade Björn Rosengren beträffande det tredje kvartalet.

Sandvik-chefen anser att det är upp till det decentraliserade företaget att bevisa framöver att man är motståndskraftig mot en lågkonjunktur.

"Jag känner mig faktiskt trygg när det gäller Sandvik och bevarad lönsamhet framöver, men det är fortfarande upp till bevis", konstaterade Björn Rosengren.

Johan Lind +46 8 5191 7954

Nyhetsbyrån Direkt


Sandvik - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -