HOLMEN
RESULTAT BÄTTRE ÄN VÄNTAT 3 KV, DUBBLAD SKOGSVÄRDERING (Direkt)

2019-10-18 12:42

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Skogsbolaget Holmens resultat för det tredje kvartalet slog marknadens förväntningar, samtidigt som skogsinnehavet värderades upp rejält.

"Vi gläds åt bra kartongproduktion som lyfter kvartalets resultat men vi noterar samtidigt att ett högt utbud pressar marginalen för trävaror", kommenterar vd Henrik Sjölund i kvartalsrapporten.

Holmen redovisar ett rörelseresultat på 541 miljoner kronor för det tredje kvartalet. Analytiker hade i genomsnitt räknat med ett rörelseresultat på 393 miljoner kronor, enligt Infront Datas sammanställning av tre analytikers prognoser.

Konsumtionen av kartong för konsumentförpackningar har varit god och bolaget ser ett ökat intresse bland varumärkesägare att hitta alternativ till plastförpackningar.

"Priserna är stabila men högt utbud har ökat konkurrensen om nya affärer", konstaterar Henrik Sjölund.

Affärsområdet Kartong rapporterade ett rörelseresultat om 99 miljoner kronor, klart mer än väntade -17 miljoner, trots ett underhållstopp som kostade 130 miljoner kronor i kvartalet.

"Bra produktion och säsongsmässigt låga kostnader" ligger bakom resultatet, enligt bolaget.

För affärsområdet Papper, blev rörelseresultat 147 miljoner kronor mot väntade 116 miljoner, trots att marknadsbalansen försämrats under året.

"Vårt koncept med lätta och ljusa produkter från färsk fiber står sig bra och har bidragit till att pappersaffären kunnat ställas om till magasin- och bokpapper", kommenterar vd:n.

Trävaror var det enda affärsområde som visade ett negativt rörelseresultat, -14 miljoner kronor.

"Prispressen på trävaror har tilltagit drivet av högt utbud från framförallt Centraleuropa. Inköpskostnaden för timmer har minskat men inte i samma takt som försäljningspriserna vilket avspeglas i det negativa resultatet", fortsätter Henrik Sjölund.

Rapportens höjdpunkt var dock den nya värderingen av skogsinnehavet, som preliminärt uppgick till 39-43 miljarder kronor - mer än dubbelt så mycket som den tidigare värderingen på 19 miljarder kronor.

Aktien handlades cirka 20 minuter efter rapportsläppet till 263 kronor, en uppgång med 7,5 procent för dagen.

Michael Bernander +46 8 5191 7917

Nyhetsbyrån Direkt


Holmen B - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -