TURKIET
EU DISKUTERAR SANKTIONER PÅ MÅNDAG, MEN INGA BESLUT (Direkt)

2019-10-11 17:09

BRYSSEL (Nyhetsbyrån Direkt) På måndag väntas EU:s utrikesministrar diskutera olika former av sanktioner mot Turkiet, men inte fatta några beslut.

Förklaringen är att EU:s relation till Turkiet, en Nato-medlem och ett land som förhandlar om EU-medlemskap, är mycket komplicerad och känslig. Dessutom förändras läget i Syrien snabbt.

Det uppgav EU-källor på fredagen.

Ytterligare en orsak är att utrikesministrarna inte väntas vilja föregripa diskussionen om Turkiet bland EU:s ledare vid toppmötet bara några dagar senare, den 17-18 oktober.

Sverige och flera andra EU-länder kommer att förespråka ett vapenembargo under utrikesministermötet. Men enhällighet krävs och Ungern har hittills varit mycket motvillig att ens kritisera Turkiets militära offensiv i Syrien.

Dock är det troligen inte aktuellt med ett gemensamt vapenembargo från EU:s sida. I stället skulle EU i så fall uppmana sina medlemsländer att skärpa sin licensgivning för vapenexport till Turkiet. Det ger varje EU-land flexibilitet i tillämpningen samtidigt som EU ändå skickar en signal till Turkiet, sade EU-källor.

I juli började EU förbereda sanktioner mot enskilda personer som är inblandade i Turkiets olagliga borrning efter naturgas inom Cyperns ekonomiska zon i Medelhavet.

Cypern väntas på måndag uppmana utrikesministrarna att gå vidare med dessa individsanktioner.

Bland motargumenten finns att många EU-länder, som Ungern, är oroliga för att Turkiet förverkligar sitt hot och släpper iväg en ny flod av flyktingar mot EU. I mindre utsträckning oroas EU-länder också av att sanktioner skulle knuffa Turkiet i armarna på Ryssland.

Bengt Ljung +32 22 30 74 56

https://twitter.com/Direktbryssel

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -