NEW YORK
HANDELSOPTIMISM GER STÖD, APPLE STIGER, S&P 500 +1,4% (Direkt)

2019-10-11 16:32

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) De ledande indexen i New York inledde tydligt uppåt på fredagen sedan förhoppningarna om ett handelsavtal mellan USA och Kina har ökat.

Vid 16.15-tiden var Dow Jones storbolagsindex upp 1,5 procent till 26.897. Det bredare S&P 500 hade stigit 1,4 procent till 2.980, medan Nasdaqs kompositindex hade ökat 1,7 procent till 8.090.

USA:s president Donald Trump sade till reportrar på torsdagskvällen att första dagen av handelssamtal gick "mycket bra". På fredagen kommer han att träffa Kinas chefsförhandlare och vice premiärminister Liu He för vidare förhandlingar.

"Det är enbart för att förväntningarna är så lågt ställda som aktierna reagerar så positivt till nyheterna", sade Alec Young, chef för globala marknader på FTSE Russell, enligt Bloomberg.

Den glada börsstämningen fick även stöd av positiva tongångar från politiker om en möjlig väg fram till ett brexitavtal mellan Storbritannien och EU.

Bland enskilda aktier var det uppåt för flera teknikbolag. Wedbush har höjt riktkursen för Apple med 20 dollar till 265 dollar. Aktien steg 1,8 procent till 234 dollar.

Detaljhandelskedjan Bed Bath & Beyond steg 2,5 procent sedan flera analytiker uttalat sig positivt till torsdagens utnämnande av Mark Tritton som ny vd.

US Steel förmedlade på torsdagen att resultatet för det tredje kvartalet kommer att överträffa prognoserna och på fredagen belönades aktien med en uppgång på 7,5 procent.

Industriutrustningsbolaget Fastenal steg 16 procent i kölvattnet av bättre vinst och försäljning än väntat i fredagens delårsrapport.

På råvarumarknaden har oljepriset stigit efter rapporter om en ny fartygsattack i Mellanöstern. WTI-oljan i första termin noterades kring 54 dollar fatet efter en stigning på runt 0,6 procent för dagen.

Med stöd av det högre oljepriset avancerade flera oljebolag däribland Chesapeake Energy, Exxon Mobil och Chevron.

Räntan på den amerikanska tioåringen var upp 8 punkter till 1,75 procent.

Graf: S&P 500-index fredag den 11 oktober

Bildkälla: Infront

Henrik Berezin +46 8 5191 7910

Nyhetsbyrån Direkt


Apple - I dag

{point.key}

Chevron - I dag

{point.key}

Exxon Mobil - I dag

{point.key}

United States Steel - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -