BOEING
SPRICKUPPTÄCKTER I VINGFÄSTEN PÅ 5% AV INSPEKTERADE NG (Direkt)

2019-10-10 10:21

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Fler än 5 procent av de Boeing 737 NG som inspekterats efter att Boeing varslat amerikanska luftfartsverket FAA har struktursprickor i fästelementen mellan vingarna och flygplanskroppen, enligt Bloomberg.

Sprickor har hittats på 36 av de 686 plan som undersökts efter larmet i förra veckan, bekräftade Boeing i ett mejl till Bloomberg. Den berörda modellen, 737 Next Generation (NG), är en av Boeings mest sålda plan och en arbetshäst för många flygbolag.

"Sprickorna kan verka menligt på flygplanets strukturella integritet och resultera i förlust av kontroll", skrev FAA i inspektionsordern som inneburit att de flygplan som upptäcks med sprickor i USA hålls kvar på marken tills de lagats.

Flygplanens vingfästen är utvecklade för att hålla planets hela livslängd på över 90.000 starter. Inspektionerna där de spruckna fästena upptäcktes gjordes vid 35.000 flighter, enligt nyhetskanalen. Sprickan beskrivs likna hur en kaffekopps handtag kan krackelera.

"Man kan kanske fortsätta använda koppen ett bra tag, men risken för att handtaget går av och du får hett kaffe i knät ökar", sade en pensionerad flygingenjör till Seattle-kanalen Komo News i förra veckan.

Hittills har mestadels äldre plan i modellserien inspekterats, rapporterar Bloomberg. Hittills har två flygbolag rapporterat att de stoppat plan från att starta, amerikanska Southwest och brasilianska Gol Linhas Aereas Inteligentes.

SAS har för närvarande 62 plan av olika varianter av modellen, enligt en redovisning över flottan på flygbolagets hemsida. Norwegian har 118 NG-flygplan, medan Ryanair har över 400 plan.

737 NG är tredje generationen av medeldistansmodellen och finns i drygt 7.000 exemplar. NG-modellerna inkluderar 737-600, 737-700, 737-800 och 737-900.

NG ska inte blandas ihop med den moderniserade problemmodellen 737 Max, som för närvarande är stoppad från den globala lufttrafiken efter två olyckor på kort tid som misstänks ha orsakats av ett felande autopilotsystem.

Joakim Rönning +46 8 5191 7930

Nyhetsbyrån Direkt


Boeing - I dag

{point.key}

SAS - I dag

{point.key}

Norwegian Air Shuttle - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -