BOEING
FAA KRÄVER GENOMGÅNG AV 737 NG EFTER SPRICKRAPPORT (R) (Direkt)

2019-09-30 10:50

(Rättar: Fel antal flygplan avseende SAS)

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Den federala amerikanska luftfartsmyndigheten FAA kommer kräva att flygbolag med Boeings modell 737 NG i sina flottor ska genomföra inspektioner och vid behov utföra reparationer efter att det upptäckts svåra sprickor i strukturen på "ett mindre antal plan, rapporterar Komo News, en nyhetskanal i Boeings hemstad Seattle.

Boeing ska själva ha varslat FAA i ärendet efter att ha upptäckt sprickorna vid modifikationsarbeten, enligt CNN. Sprickorna upptäcktes i vingarnas fästen till flygplanskroppen. De efterföljande inspektionerna ska ha avslöjat liknande sprickor i ett ytterligare antal.

Flygplanens vingfästen är utvecklade för att hålla planets hela livslängd på över 90.000 starter. Inspektionerna där de spruckna fästena upptäcktes gjordes vid 35.000 flighter, enligt nyhetskanalen. Sprickan beskrivs likna hur en kaffekopps handtag kan krackelera.

"Man kan kanske fortsätta använda koppen ett bra tag, men risken för att handtaget går av och du får hett kaffe i knät ökar", sade en pensionerad flygingenjör till Komo.

Boeing och FAA arbetar för närvarande med att bedöma den fulla vidden av problematiken i modellen, enligt nyhetskanalen.

"Det är ovanligt att ha sprickor i fästet. Det är designat för att inte få sprickor. Punkt slut", sade ingenjören vidare.

Inga problem med flygplan i drift ska ha rapporterats, men Boeing uppgav på fredagen att man varit i kontakt med 737 NG-aktörer om sprickproblematiken.

737 NG är tredje generationen av den storsäljande medeldistansmodellen och finns i drygt 7.000 exemplar. NG-modellerna inkluderar 737-600, 737-700, 737-800 och 737-900.

SAS har för närvarande 62 plan av olika varianter av modellen, enligt en redovisning över flottan på flygbolagets hemsida. Norwegian har 118 NG-flygplan, medan Ryanair har över 400 plan.

NG ska inte blandas ihop med den moderniserade problemmodellen 737 Max, som för närvarande är stoppad från den globala lufttrafiken efter två olyckor på kort tid som misstänks ha orsakats av ett felande autopilotsystem.

Joakim Rönning +46 8 5191 7930

Nyhetsbyrån Direkt


Boeing - I dag

{point.key}

SAS - I dag

{point.key}

Norwegian Air Shuttle - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -