EU
ENIGA OM SNABB KLIMATOMSTÄLLNING AV TRANSPORTSEKTORN (Direkt)

2019-09-20 15:21

BRYSSEL (Nyhetsbyrån Direkt) EU-länderna var på fredagen eniga om att land-, luft- och sjötransporter ska genomföra en bred klimatomställning.

Transportministrarnas debatt uppvisade dock skillnader i ambitionsnivå och betoning mellan länderna.

"Samstämmigheten och riktningen var tydlig, även om det blir lite olika utmaningar för olika länder i EU", sade infrastrukturminister Tomas Eneroth till Nyhetsbyrån Direkt vid mötet.

"EU fortsätter att ta täten globalt när det gäller klimatomställningen", fortsatte han.

Debatten ska fungera som inspel till den nya kommissionen, som tillträder den 1 november och som väntas lägga fram klimatförslag på bred front.

För svensk del betonade Tomas Eneroth bland annat elektrifiering av fordonsflottan och övergång till biobränsle inom väg och flyg.

Men länder med mindre förnybar energi och mer kolkraft gör inte samma klimatvinster som Sverige vid elektrifiering, påpekade han.

"Volvo och Scania driver utvecklingen framåt både på biodrivmedel och elektrifiering. Tillsammans med fordonsindustrin ser vi behovet av elvägar. Då måste vi ha europeiskt samarbete, som vi har redan med Tyskland och Frankrike", sade Tomas Eneroth.

På transportministermötet uppmanade han till snabba beslut om standardisering av elvägar inom EU. Men hur snabbt det kan gå är osäkert, sade han. Många områden är inblandade, som typgodkännande, cybersäkerhet och uppkoppling.

"Det finns både starka klimatpolitiska intressen och starka industripolitiska intressen", sade infrastrukturministern.

I debatten varnade Tyskland för begränsande åtgärder mot fordonsindustrin och förespråkade i stället mer innovation och ny teknik.

Polen använde klimatargument mot en preliminär överenskommelse om regler för lastbilstransporter inom EU. Dessa regler tvingar många lastbilar - ofta från Östeuropa - att åka tomma när de i stället kunde plocka upp last på hemvägen, anser Polen.

Men Tomas Eneroth ville inte riva upp överenskommelsen som gjordes mellan EU-ländernas ministrar i december och nu ska slutförhandlas med Europaparlamentet och kommissionen.

"Överenskommelsen är bra. Vi kan inte ha den oordning som vi har haft på våra vägar med otillåtet cabotage och brist på kontroll", sade han.Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
3-mån stibor - -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
- -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -