HUAWEI
KINA KOMMER INVESTERA TUNGT I 5G NÄSTA ÅR - NORDEN-VD (Direkt)

2019-09-18 14:50

STOCKHOLM (Direkt) Den kinesiska telekomjätten Huawei ser framför sig att 2020 blir ett bra år för infrastrukturbranschen. Främst beroende på att 5G-utbyggnaden i Kina kommer att komma igång och Kina kommer stå för de stora investeringarna i mobilsystemsbranschen de kommande åren.

"Kina kommer att investera tungt i 5G nästa år, vilket gör att totalvolymen i mobilsystembranschen i varje fall inte kommer att gå ned nästa år", säger vd:n för Huawei i Norden Kenneth Fredriksen till Nyhetsbyrån Direkt i samband med Redeyes 5G-seminarium på onsdagen.

Konkurrenten Nokias vd Rajeev Suri har tidigare förutspått att det kommer att bli en lönsamhetspress i övergången till 5G i Kina.

Håller du med om det?

"Det är klart att operatörerna gör sina val dels baserat på pris, men infrastrukturens kvalitet är naturligtvis en viktig aspekt. Vi ser inte att vi vinner kontrakt bara på pris, utan en totalvärdering", säger Kenneth Fredriksen.

Hur stora andelar av 5G-marknaden de stora utrustningsleverantörerna, Huawei, ZTE, Nokia och Ericsson kommer att kunna ta i Kina är oklart. Kenneth Fredriksen påpekar emellertid att teknologiskiften innebär en bra möjlighet för utrustningsleverantörer att försöka ta mark.

"Globalt sett är vi idag marknadsledare. Vi ser att vi är långt framme inom 5G, både på tagna kontrakt och levererade 5G-stationer. Vi tror att vi i det här teknologiskiftet har en god position och vi är optimistiska kring våra marknadsandelar", säger Kenneth Fredriksen.

De kinesiska mobiloperatörerna är igång och kör pilottester. Det finns ett tiotal stora städer som redan har 5G uppe och 5G-licenserna kommer upp under det sista kvartalet i år, enligt Kenneth Fredriksen.

"Vi ser framför oss en massutrullning i Kina redan nästa år. Kina har det viktigaste 5G-bandet, C-bandet. Det är det bästa spektrumet både kvalitetsmässig och effektivitetsmässigt. Det kommer att gå ganska snabbt i Kina", säger han.

Enligt Bengt Nordström, vd för branschkonsulten Northstream som numera ingår i Accenture, befinner sig 5G-utbyggnaden i ett initialt skede fram till år 2020. Under 2021-2023 kommer en fas med utökad uppbyggnadstakt.

"Massmarknaden kommer efter 2022-2023, men olika marknader befinner sig i olika faser. Vissa ligger redan i den andra fasen", sade Bengt Nordström under sin presentation.

Geografiskt sett ligger USA, Japan och Korea bra till i 5G-utbyggnaden. Europa ligger dock något efter, något som Bengt Nordström delvis förklarar med tröghet på spektrumtilldelningen men också med att Europa har lägre priser för mobilt bredband och därmed lägre incitament för operatörerna att investera.

"Från Kina hörde man inte så mycket för ett år sedan. Nu är Kina mer aggressivt och allt handlar om vad jätten China Mobile gör. I oktober drar man igång med tester i alla städer", sade Bengt Nordström.

När det kommer till det geopolitiska läget och påverkan på telekomsektorn tror Bengt Nordström att man nog i marknaden generellt har gett upp förhoppningarna om en något bredare uppgörelse mellan Kina och USA i handelskonflikten som även skulle lugna situationen inom telekomsektorn.

"Det här kommer att vara osäkert under en lång period och det finns en risk för att det här slår över hela telekombranschen", säger Bengt Nordström.

Enligt Kenneth Fredriksen handlar den amerikanska svartlistningen av Huawei om att politikerna vill upprätthålla en maktposition, teknologiskt sett.

"För några månader sedan verkade det som att det var en del av handelskonflikten. Nu är jag mer övertygad om att det som sker är mer en teknologikapplöpning. USA har insett att det håller på att bli omsprunget."

Fia Forsman +46 8 5191 7923

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -