DIAMANTER
OROLIGHETER DÄMPAR HUMÖR PÅ HONGKONG-MÄSSAN (Direkt)

2019-09-18 13:56

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Den viktiga internationella diamantmässan i Hongkong har fått en dyster start, sedan en rad aktörer uteblivit i spåren av oroligheterna i staden. Både köpare och säljarna ligger lågt, även om många av utställarna dök upp då anmälningsavgiften redan var betald.

"Situationen i Hongkong är inte bra. Många av mina kunder planerar att inte komma och jag väntar mig inte mycket av mässan", säger Sujal Sheth vid Sky Diam till branschsajten Diamonds.net.

Inte minst potentiella köpare från Fastlandskina har stannat hemma och det lägre antalet säljare har yttrat sig i åtskilliga tomma utställningsbås. De flesta hade enligt flera deltagare nog stannat hemma om det inte varit för den rådande avbokningspolicyn, som inte medger återbetalning av inbetalda utställningsavgifter - en policy som enligt organisatören Informa sett likadan ut "i decennier". Propåer om att skjuta upp mässan har också avslagits.

Från Informas sida försöker man dock hålla humöret uppe.

"De besökare som kommer är seriösa köpare. Det visar att septembermässan är ett måste för branschproffsen", säger mässchefen Celine Lau till Diamonds.net.

Problemen i Hongkong följer på ett tungt år för diamantbranschen, som tyngts av avtagande efterfrågan på slipade stenar, dålig lönsamhet och bristande tillgång till finansiering hos sliperierna, samt av överutbud och fallande priser för rådiamanter.

Den Londonlistade diamantproducenten Petra Diamonds rapporterade tidigare i veckan en storförlust efter att ha gjort en rejäl nedskrivning med hänvisning till den svagare diamantmarknaden. Detta efter att branschledande De Beers hållit de två svagaste månadsförsäljningarna på fyra år.

För Stockholmsnoterade Lucara Diamond, som för det första halvåret rapporterade plussiffror, har aktiekursen sjunkit till nivåer inte långt från de som rådde för sex år sedan - då produktionen just inletts.

Mässan pågår 16-22 september.

Michael Bernander +46 8 5191 7917

Nyhetsbyrån Direkt


Lucara Diamond Corp - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -