SEB
HUSHÅLLENS FÖRMÖGENHET STEG 2 KV - SPARBAROMETER (Direkt)

2019-09-17 08:40

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) De svenska hushållens brutto- och nettoförmögenheter steg kraftigt under andra kvartalet och befäste årets starka inledning.

Det visar SEB:s Sparbarometer.

De svenska hushållens nettoförmögenhet steg med 508 miljarder kronor, eller 3,1 procent, under andra kvartalet, till 16.736 miljarder kronor.

Den stora uppgången under kvartalet gör att hushållen mer än återhämtat sig efter rekordnedgången i slutet av 2018. Värdet på hushållens bruttoförmögenhet ökade med 567 miljarder kronor till 21.072 miljarder kronor.

Det största bidraget till uppgången kom från stigande aktietillgångar (+3,7 procent) efter en god börsutveckling under kvartalet.

"För första gången uppgår nu hushållens samlade förmögenhet till över 21.000 miljarder kronor. Det är återigen aktietillgångarna som bidrar mest till utvecklingen medan det senaste decenniets draglok, fastigheterna, numera utvecklas i måttligare takt", säger SEB:s privatekonom Jens Magnusson

Hushållens nysparande uppgick till 135 miljarder kronor, vilket är den högsta nivån sedan början av 2016.

Hushållens skulder ökade med 59 miljarder kronor till 4.336 miljarder kronor. Det är den högsta skuldnivån någonsin och ökningstakten, 1,4 procent jämfört med kvartalet innan, är också den högre än föregående kvartal (0,9 procent).

"Hushållens skulder fortsätter att stiga men det sker nu i betydligt lugnare takt vilket är positivt. Orsaken är att bostadspriserna nu stiger i måttligare takt än det senaste decenniet", säger Jens Magnusson.

Hushållens konsumtionslån var för sjätte kvartalet i rad den lånekategori som växte snabbast. Konsumtionslånen ökade med 4,2 procent och överstiger nu tydligt studielånen som stod stilla under andra kvartalet.

"Ett orosmoln är dock konsumtionslånen som fortsätter att vara den lånekategori som ökar snabbast och som nu är tydligt större än studielånen. Konsumtionslånen är fortfarande bara ungefär 5 procent av de totala skulderna, men de är en lånekategori som ibland orsakar problem för låntagarna och utvecklingen behöver följas noga", säger Jens Magnusson.SEB A - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
3-mån stibor - -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
- -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -