APPLE
TAR STRID MOT EU OM IRLÄNDSK UPPTAXERING (Direkt)

2019-09-17 10:03

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Apple kommer på tisdagen lägga fram sitt bestridande av EU-kommissionens dom där det amerikanska bolaget upptaxerades med 13 miljarder euro i Irland. Fallet tros bli vägledande för en mängd liknande fall där EU anser att multinationella techbolag smitit från skatt, enligt Reuters.

Under en två dagars domstolsförhandling kommer Apples delegation bestående av jurister och chefsekonomen Luca Maestri att lägga fram sin talan mot EU.

EU hävdar enligt ett beslut i augusti 2016 att skatteregleringar i Irland 1991 och 2007 på ett artificiellt vis i syfte att reducera Apples skattebörda för en tidsperiod på över 20 år.

Kommissionen uppger att Irlands skattemässiga agerande är att likställa med illegalt statsstöd - en så kallad "sweet heart deal". EU:s konkurrenskommissionär Margrethe Vestager har ofta hänvisat till orimligheten i att ett av världens största bolag betalat 0,005 procents skatt på Irland under 2014.

Liknande fall finns med bolag som Starbucks och Amazon i Luxemburg och Nederländerna.

Apple kommer troligtvis hävda att bolaget är skattskyldigt där man har säte: USA och Irland, inte EU, vilket ringar in konflikten. EU hävdar nämligen att de multinationella storbolagen tränger undan sund konkurrens genom att sälja varor och tjänster i regioner på bekostnad av lokala aktörer på marknaden.

Även Irland, som hävdar att EU sträcker sig för långt och gör intrång på en angelägenhet som endast berör den självständiga staten, har överklagat.

Så sent som på måndagen beslutade EU-kommissionen att fördjupa sin granskning av Belgiens skattefördelar för 39 multinationella företag, inklusive svenska Atlas Copco Airpower.

Bland de övriga företagen finns BASF, British-American Tobacco, Belgacom, Dow Corning, Pfizer, Anheuser-Busch Inbev och Bridgestone.

Joakim Rönning +46 8 5191 7930

Nyhetsbyrån Direkt


Apple - I dag

{point.key}

Starbucks - I dag

{point.key}

Atlas Copco B - I dag

{point.key}

Amazon.com - I dag

{point.key}

Pfizer - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -