MEDIA
GRETA GRIS SÄLJS FÖR 40 MDR KR, BÖRSRUSNING I ÄGARBOLAG (Direkt)

2019-08-23 09:30

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Ägarbolaget bakom den omåttligt populära barnunderhållningsfiguren Peppa Pig, på svenska känd som Greta Gris, köps upp för nära 40 miljarder kronor av det amerikanska leksaksföretaget Hasbro. Den uppköpta Peppa Pig-skaparen Entertainment Ones aktie rusade 31 procent i fredagsöppningen på Londonbörsen.

Entertainment Ones aktieägare erbjuds 5:60 pund per aktie i bolaget, 26 procent över stängningskursen på torsdagen. Aktien handlades således till kurser klart över budnivån.

Peppa Pig är en global underhållningskaraktär som blivit en tittarsuccé även i Kina, vilket beskrivs som ett av de bärande skälen bakom Hasbros intresse.

"Det här ger oss ett brohuvud in i Kina", sade vd Brian Goldner om förvärvet i ett analytikersamtal efter att affären tillkännagetts.

Samtidigt som Entertainment Ones aktie rusade så backade Hasbros aktie med omkring 4 procent i den sena amerikanska efterhandeln.

Affären mellan Hasbro och Entertainment One, som beskriver sig som en relativt liten studio med ett utbud av ett fåtal tv-serier för hela familjen, är den senaste i raden av stora uppköp inom barnunderhållning. 2016 avböjde Entertainment One ett bud från brittiska ITV värt 1 miljard pund, motsvarande omkring 13 miljarder kronor.

Joakim Rönning +46 8 5191 7930

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -