Didner & Gerge Aktiefond
Didner & Gerge Aktiefond sjönk - gynnades av AAK och Epiroc (Finwire)

2019-08-23 08:41
Didner & Gerge Aktiefond, som är en av Sveriges största aktiefonder, sjönk med 1,9 procent under juni. Det var sämre än index som under samma månad ökade med 0,2 procent.

AAK och Epiroc rapporterade bra resultat och var fondens största positiva bidragsgivare under högsommarmånaden, medan Sandvik och Nordea var fondens största negativa bidragsgivare på svagare rapporter.

AAK presenterade en stark rapport och förvaltarduon Gustaf Setterblad och Carl Bertilsson lyfter upp resultatet i sin månadsrapport.

"Aktien har utvecklats starkt i år vilket delvis kan förklaras med at man har en produktportfölj som förefaller vara väl positionerad att möta efterfrågan på växtbaserade alternativ till kött- och mjölkprodukter."

Företaget släppte en ny produktlinje som Didner & Gerge Aktiefond-förvaltarna bedömer kommer att kunna växa framöver.

Epiroc gynnas av en ökad efterfrågan på produktivitet i gruvindustrin.

"Bolaget är innovativt och bör ha goda förutsättningar att komma väl ut i den omställning som sker mot automatiserad gruvdrift och batteridriven utrustning. Bolagets stora serviceaffär ger även motståndskraft den cykliska gruvindustrin", skriver förvaltarna.

Nordea var samtidigt ett sänke med sina rapport. Kostnaderna stiger kopplat till investeringar och regelefterlevnad. Som en följd av detta är det troligt att framtida utdelningsnivåer blir lägre, uppger förvaltarna.

De största innehaven i fonden var per utgången av månaden Volvo, SKF och Nordea med portföljvikterna 8,2, 6,4 respektive 6,0 procent.

newsroom@finwire.se
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

Didner & Gerge Aktiefond - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -