ELEKTA
ORDERINGÅNGEN ÖVERRASKADE POSITIVT - SAMMANFATTNING (Direkt)

2019-08-22 10:24

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Strålterapibolaget Elekta överraskade med en högre orderingång än väntat i sitt första kvartal maj-juli i det brutna räkenskapsåret 2019/2020.

Här följer en punktvis sammanfattning av rapporten:

Order överraskade. Orderingången uppgick till 4.390 miljoner kronor, motsvarande en organisk ökning om 32 procent. Snittet bland de analytiker som deltagit i Infront Datas sammanställning var 3.943 miljoner kronor på denna punkt. Det nya systemet Unity var en klart bidragande orsak till att Elektas orderingång kom in klart högre än väntat. Vd Richard Hausmann är samtidigt noga att betona att samtliga produktområden går bra.

Lägre vinst än väntat. Elekta redovisar ett rörelseresultat på ebita-nivå om 448 miljoner kronor för det första kvartalet i sitt brutna räkenskapsår (386). Enligt Infront Datas sammanställning av analytikers prognoser väntades ett ebita-resultat på 462 miljoner. Bruttomarginalen ökade till 42,6 procent (39,1). Här låg snittestimatet på 40,6 procent.

Organisk tillväxt 9%. Omsättningen uppgick till 3.228 miljoner kronor (2.819), motsvarande en organisk tillväxt om 9 procent. Här väntades 3.167 miljoner, enligt Infront Data.

Ebita-marginal ökade bara marginellt. Samtidigt var ebita-marginalen på 13,9 procent (13,7) lägre än väntat och den ökade bara marginellt i förhållande till föregående år trots ganska rejäl omsättningsökning. "Det är mer en jämförelse- och bokföringsmässig sak", säger vd Richard Hausmann till Direkt om ebita-marginalen och hänvisar till en engångseffekt i fjol beroende på avyttringen av MEG-verksamheten samt till "relativt" hög kapitalisering av Unity-projektet.

Svagt kassaflöde, åtgärder på plats. Elektas kassaflöde efter löpande investeringar minskade till -784 miljoner kronor i första kvartalet från -542 miljoner kronor motsvarande kvartal föregående år. "Kvartalets kassaflöde var svagare än det i föregående års period, främst på grund av lägre inkassering av betalningar, men vi har åtgärder på plats för att driva på förbättringar under de kommande kvartalen", skriver vd i rapporten.

Upprepar prognoser. Elekta förväntar sig en organisk försäljningsökning på 8-10 procent, beräknat på oförändrade valutakurser, för räkenskapsåret 2019/2020. Ebita-marginalen väntas komma in på omkring 19 procent för det brutna helåret.

Analytiker trodde inför rapporten i snitt, enligt Infront Data, att bolaget kommer att nå en omsättningstillväxt i fast valuta på 10,0 procent med en marginal om 19,1 procent.

Är nu uppe i 60 Unity-beställningar. Elekta fick in ytterligare 13 order på sitt nya system Unity i det första kvartalet i det brutna räkenskapsåret. Totalt har strålterapibolaget nu fått beställningar om 60 system, inklusive två nya under det nyligen påbörjade andra kvartalet, och vd Richard Hausmann är säker på att nå målet om 75 Unity-order fram till och med första kalenderhalvåret 2020.

Börsredaktionen +46 8 51917900 https://twitter.com/direktse

Nyhetsbyrån Direkt


Elekta B - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -