DAIMLER
SKA ÖPPNA MERCEDES-LASTBILSFABRIK I KINA - RTRS (Direkt)

2019-08-22 10:16

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Tyska Daimler, en konkurrent till AB Volvo på lastbilssidan, ska börja tillverka tunga lastbilar i Kina under varumärket Mercedes Benz i en fabrik som ägs via dess lokala samriskbolag, enligt uppgifter från anonyma källor och dokument som Reuters kommit över.

Daimler fördjupar sin verksamhet i Kina ytterligare efter att Beijing Automotive Group (BAIC), som bistår i tillverkning av Mercedes Benz personvagnar, i juli förvärvade en 5-procentig andel i Daimler. Fabriksanläggningar som ägs av samriskbolaget Beijing Foton Daimler Automotive (BFDA) ska väckas till liv i syfte att tillverka lastbilen Mercedes Benz Actros lokalt, skriver Reuters. Sedan tidigare tillverkar BFDA modellen Auman, som inte har Mercedes varumärke, exklusivt för kinesiska marknaden.

Planen är detaljrikare än 2016, senast Daimler uttalade sig om Kinaexpansion och förklarade att tillverkning kommer startas "mot slutet av årtiondet". Sedan dess har också den kinesiska Volvo Cars-ägaren Zhejiang Geely, som också är största enskilda ägare i AB Volvo, tillkommit i Daimlers ägarlista med en andel om cirka 10 procent. Lastbilar från Mercedes som säljs i Kina importeras dock i nuläget till landet.

Till skillnad från bilindustrin, som fallit 13 av de senaste 14 månaderna, har lastbilsefterfrågan varit kvar på en hög nivå alltmedan e-handelns tillväxt fortsatt hålla efterfrågan uppe.

Joakim Rönning +46 8 5191 7930

Nyhetsbyrån Direkt


MERCEDES-BENZ GRP NA O.N. - I dag

{point.key}

Volvo B - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -