Storebrand Global Multifactor
Positiv utveckling för SPP Global Multifactor Plus i juni (Finwire)

2019-07-23 11:49
SPP Global Multifactor Plus utvecklades positivt i juni med en uppgång om 2,5 procent, vilket understeg jämförelseindexutvecklingen med en procentenhet. Fonden har därmed ökat 17 procent under det första halvåret, enligt en månadsrapport.

Förvaltarteamet med Andreas Poole i spetsen skriver i en kommentar att förväntningar om nya stimulansåtgärder från centralbankerna i kombination med vapenvilan i handelskriget var bidragande faktorer till den kraftiga uppgången i juni.

"För några kvartal sedan låg fokus för många av världens centralbanker på att normalisera penningpolitiken med högre räntor och en nedtrappning av sina balansräkningar. Den amerikanska centralbanken Fed gick i spetsen för normaliseringen och höjde räntan så sent som i december", förklarar förvaltarteamet och fortsätter:

"Sedan dess har retoriken från Fed ändrats dramatiskt. Först genom att nedtrappningen av balansräkningen (QT) stoppades, och vid det senaste räntemötet indikerades dessutom räntesänkningar redan i höst. Räntemarknaden prisar nu in hela fyra räntesänkningar under de kommande tolv månaderna trots att arbetslösheten i landet ligger på 3,6 procent, vilket är den lägsta nivån sedan 1969".

Inför framtiden bedömer förvaltarteamet att utvecklingen för globala makrotal är fortsatt svag men det är av större vikt hur förväntningarna kring makrotalen kommer att utvecklas. Därtill står utvecklingen i handelskriget fortsatt i fokus för aktiemarknaden, och bedöms också ha stor betydelse för utvecklingen för globala aktier.

Vidare är man av uppfattningen att marknadens uppmärksamhet kommer allteftersom även att riktas mot nomineringsprocessen inför presidentvalet i USA.

De största innehaven i fonden var per utgången av månaden AGNC, United Airlines och Essilorluxottica med portföljvikterna 1,5, 1,2 respektive 1,1 procent.

Carl Becht
carl.becht@finwire.se
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

Storebrand Global Mult... - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -