JPM Europe Strategic Growth A EUR
JP Morgan Europe Strategic Growth har avyttrat AstraZeneca, ifrågasätter styrkan i pipelinen (Finwire)

2019-07-19 13:02
JP Morgan Europe Strategic Growth A EUR ökade 5 procent i det andra kvartalet men gick något svagare än jämförelseindex, beroende framförallt på undervikter i SAP och ASML. Ett innehav som avyttrats är AstraZeneca. Det framgår av en kvartalsrapport för fonden.

Förvaltarteamet skriver i en kommentar att efter ett starkt första halvår skulle man inte bli förvånade att se marknader handlas sidledes för att absorbera den kraftiga uppgången.

"Men så länge som vinsterna spås hållas uppe ihop med fortsatt expansiv penningpolitik så kommer marknaden sannolikt attrahera placerare", förklarar fondens förvaltningsteam.

Fonden utvecklades positivt men gick marginellt svagare än jämförelseindex.

Ljuspunkter i portföljen var övervikter i Games Workshop och Adidas. Adidas släppte starka kvartalssiffror som drevs av den digitala försäljningen såväl som försäljningen i Kina. Även uppmuntrande framsteg delades med marknaden rörande produktlanseringar för detta år.

En undervikt i det tyska mjukvarubolaget SAP tyngde fonden, som rapporterade starka kvartalsresultat. Aktien har förövrigt gått väldigt svagt på börsen denna vecka med anledning av siffrorna för det andra kvartalet.

Vad gäller portföljförändringar har man valt att minska undervikten mot halvledarbolag.

Den största minskningen av exponering gjordes i läkemedelssektorn, som gått från övervikt till undervikt. Det inbegriper en försäljning av AstraZeneca.

"Vi sålde AstraZeneca efter att man utannonserade ett samarbete med Daiichi Sankyo. Denna affär fick oss att ifrågasätta den verkliga styrkan i bolagets befintliga pipeline samt i balansräkningen, givet att det finansierades med en nyemission som var större än nödvändigt för att finansiera affären", förklarar förvaltarteamet på JP Morgan.

Dessa tecken på lägre kvalitet hos bolaget, kombinerat med ett kassaflöde i det första kvartalet som var svagare än väntat, medförde att positionen avyttrades.

Carl Becht
carl.becht@finwire.se
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -