Didner & Gerge Småbolag
Konstaterar att Ambea inte har verksamhet i Finland där branschkollegan Attendo har problem - Didner & Gerge Småbolag (Finwire)

2019-07-16 13:54
Förvaltarteamet bakom Didner & Gerge Småbolag konstaterar att omsorgsbolaget Ambea som utvecklats svagt på börsen den senaste tiden inte har verksamhet i Finland där branschkollegan Attendo har problem.

"Under juni månad färdigställde Ambea sin företrädesemission på 1 215 miljoner kronor som var en delfinansiering av förvärvet av Aleris omsorg. Småbolagsfonden deltog i nyemissionen. Aktekursutvecklingen har varit svag i år och vi avstår att spekulera om anledningarna till det. Men vi kan konstatera att Ambea inte har någon verksamhet i Finland, det land där branschkollegan Attendo har problem", förklarar fondens förvaltningsteam.

De konstaterar även att det framtida behovet av äldreboenden kvarstår.

"Enligt prognoser från SCB kommer från 2017 till 2026 andelen av Sveriges befolkning som är 80 år eller äldre att öka med 255 000 personer eller med 50 procent. Vi bedömer att det är osannolikt att kommunerna klarar av att själva möta det stora behov som väntar utan att man måste göra det tillsammans med privata aktörer", kommenterar man.

Fonden utvecklades positivt i juni, med särskilt goda bidrag från Husqvarna, Lagercrantz och Nolato. På minussidan märktes utvecklingen i Vitec, Atea och Kopparbergs Bryggeri.

En större portföljhändelse har varit det faktum att det finska fastighetsbolaget Kojamo har meddelat att man avser framgent tillämpa en fastighetsvärdering mer i linje med övriga europeiska fastighetsbolag.

"Vi ser detta som positivt då det troligtvis kommer medföra en mer jämförbar värdering av Kojamos tillgångar".

Fonden köpte in sig för ett år sedan i samband med börsintroduktionen. Aktien är upp 65 procent på Helsingforsbörsen i år och beskrivs som en god investering.

De största innehaven i fonden var per utgången av månaden Husqvarna, Lagercrantz och Securitas med portföljvikterna 6,7, 6,6 respektive 6,2 procent.

Carl Becht
carl.becht@finwire.se
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

Didner & Gerge Småbolag - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
3-mån stibor - -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
- -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -