Carnegie Sverigefond
Bra juni månad för Carnegie Sverigefond, H&M anses stå ganska starkt givet branschmiljön (Finwire)

2019-07-10 13:40
Carnegie Sverigefond steg 7,7 procent i juni, vilket medför att fondens avkastning under det första halvåret landar på 20,7 procent. H&M anses stå ganska starkt, givet branschmiljön. Det framgår av en månadsrapport.

Förvaltaren Simon Blecher uttrycker inledningsvis att alla söker alternativa placeringar, räntor och krediter och ändå vill inte aktiemarknaden gå ner.

"Givet 5–6 procent i avkastningskrav istället för historiskt kanske 6–8 procent är det enkelt att motivera värderingar på 18–20 gånger vinsten istället för det historiska 13–14 gånger vinsten. Dagens värdering på Stockholmsbörsen kring 17 gånger vinsten känns därmed ganska acceptabelt, väl medveten om att konjunkturen är på väg att försämras", förklarar Blecher.

Han tillägger att det är förvånande att de bolag som lyckas växa själva handlas till värderingar på uppemot 25-30 gånger vinsten och vissa till och med högre. Detta samtidigt som de bolag som har stillastående vinster ligger kring 8–11 gånger vinsten.

"Den värderingskillnaden borde täppas till kommande år, oavsett var räntan tar vägen", menar Blecher.

Fonden utvecklades positivt under månaden, och en vinnaraktie blev H&M.

"Visst har bolaget fortfarande problem med fallande vinst, även om det ser ut att stoppas upp lite nu och visst kvarstår det höga varulagret och visst är marginalen hälften (!) av det historiska, men i en värld full av klädbolag som mosas står de ganska starkt", säger förvaltaren av fonden.

Han adderar att online går strålande, försäljningen tar fart och att de genomför en efterlängtad neddragning av expansionstakten samtidigt som de stänger alltfler butiker.

"Kostnadskontrollen är magnifik. Och balansräkningen stark. Någon rea är det kanske inte på aktien, men jämfört med andra stabila bolag med låg rörelserisk och halva marginalen (läs Axfood och ICA) handlas den till tydlig rabatt", avslutar Blecher med.

De största innehaven i fonden var per utgången av månaden Investor, Volvo och Holmen med portföljvikterna 9,2, 7,4 respektive 6,1 procent.

Carl Becht
carl.becht@finwire.se
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

Carnegie Sverigefond A - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
3-mån stibor - -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
- -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -