NORGES BANK
VÄNTAS HÖJA RÄNTAN 20/6 - TDN-PROGNOS (Direkt)

2019-06-14 15:10

STOCKHOLM (Direkt) En helt enig analytikerkår räknar med att Norges Bank höjer styrräntan med 25 punkter till 1,25 procent nästa torsdag den 20 juni. Det är mer osäkert vad som händer därefter. Antingen kommer nästa höjning i september eller december, eller så blir det ingen mer höjning.

Det skriver TDN Direkt, som har sammanställt prognoser från åtta ekonomer inför räntebeskedet.

Styrräntan justerades senast den 21 mars, då den höjdes med 25 punkter till 1,00 procent, och Norges Bank flaggade då samtidigt för lite snabbare räntehöjningar i år, men lite lägre räntor längre fram.

Vid det senaste räntebeskedet, den 9 maj, lämnades räntorna oförändrade och Norges Bank skrev då att utsikterna och riskbilden fortsatt talar för en gradvis höjning av styrräntan.

"Som direktionen nu bedömer utsikterna och riskbilden kommer räntan mest sannolikt att höjas i juni", sade Öystein Olsen.

Seniorekonom Kyrre Amdal, DNB Markets, tror att nästa räntehöjning kommer i december och att det "inte sker något mer efter det".

"Vi väntar oss att räntebanan ska stiga lite under nästa år och att det därför inte är uteslutet att räntorna kan höjas mer. I stort sett är det utvecklingen i inhemska förhållanden som drar upp, medan utvecklingen internationellt och särskilt räntorna har fallit mycket och tynger räntekurvan längre ut", säger Amdal till TDN Direkt.

Markus Hov, seniorekonom på Handelsbanken Capital Markets, tror också at det kommer en till räntehöjning under loppet av året och bedömer att marknaden kommer att prisa in en sannolikhet på 50 procent för en höjning nästa år, eftersom ränteförväntningarna hos Norges handelspartners har fallit betydligt.

"Norges Bank hade en räntebana sist som gick upp till 1,73 procent, men nu tror vi att den landar på 1,63 procent, en minskning på 10 baspunkter, som ger en 50-procentig sannolikhet för en räntehöjning upp till 1,75 procent, mot att tidigare ha varit helt inprisad", säger Markus Hov.

Enligt SEB:s chefsstrateg Erica Blomgren skulle Norges Bank kunna leva med en ökad ränteavvikelse mot utlandet en tid och hon understryker att det är tillväxten hos Norges handelspartners som är viktig.

"Vad som driver en räntenedgång i USA kommer att vara viktigt. Så länge det inte är markant lägre tillväxtutsikter kan skillnaden mellan internationell och norsk penningpolitik fortsätta", säger hon.

Blomgren noterar att räntedifferensen över tid i så fall skulle öka och leda till en starkare norsk krona, vilket i sin tur skulle ge en svagare tillväxt i norsk ekonomi och importerad inflation.

"Än så länge fungerar den norska kronan som en buffert", säger hon och konstaterar att kronan är svagare än Norges Bank räknat med, trots räntedivergensen.

Seniorekonom Kjetil Martinsen på Swedbank räknar med att Norges Bank kommer att hålla fast vid sin positiva och optimistiska syn på norsk ekonomi, men tror att norska företag kan få en dubbel räntesmäll om aktie- och kreditmarknaderna skulle gå in i en bredare nedgång.

"Norges Bank tenderar att fokusera på inhemska förhållanden och det finns ingenting synligt i makrodata som kan tyda på att vi dras med i industrirecessionen i Europa eller i handelskrigsoron. Norska data ser väldigt bra ut och så länge de gör det så kommer Norges Bank att vara positiva och optimistiska å norsk ekonomis vägnar, men där ligger också risken", säger Kjetil Martinsen.

Chefekonomen på Eika Gruppen, Jan Andreassen, tror däremot inte att det blir någon mer räntehöjning utöver den nästa vecka och motiverar detta med att en av två saker kommer att inträffa.

"Antingen går något galet inhemskt, typ bostadsmarknaden, eller så drabbas vi hårdare än vi gjort preliminärt av oron ute i internationell ekonomi", säger han.

Makroredaktionen +46 8 51917931 https://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -