HUAWEI
LANSERING VIKBAR 5G-TELEFON SKJUTS UPP 3 MÅNADER - WSJ (Direkt)

2019-06-14 14:19

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Lanseringsdatum för Huaweis 5G-klara vikbara telefonlur, Mate X, skjuts upp med tre månader, rapporterar Wall Street Journal. Fördröjningen representerar ännu ett bakslag för det kinesiska telekombolaget efter den amerikanska svartlistningen i maj.

Huaweis Mate X hade tidigare lanseringsdatum i juni, men enligt Vincent Pang, bolagets kommunikationschef som intervjuades av WSJ vid en tech-konferens i Hongkong.

Förseningen uppges dock inte vara direkt relaterad till den amerikanska svartlistningen av bolaget och noterbart är att konkurrerande Samsung, som fortsatt är världsetta inom smartphones, också har senarelagt lanseringen av sin första 5G-klara och vikbara telefon. För Samsung representerades problemen av havererade telefoner som skickats ut till recensenter. Skärmarna slutade att fungera efter bara någon dags användning, ett fiasko som därefter rapporterades vitt och brett.

Vincent Peng hävdar dock att inte vare sig teknologi eller handelspolitik har med saken att göra gällande Huaweis fördröjning. I stället handlar det om certifieringstester med ett antal mobiloperatörer som väntas klara först i augusti, strax innan det nysatta lanseringsdatumet.

Den amerikanska svartlistningen av Huawei innebar bland annat att Huaweis tillgång till Android, Googles dominerande operativsystem för mobiltelefoner, begränsades kraftigt. Huawei har påbörjat utrullningen av ett eget operativsystem, som ska ersätta smartphone-dominerande Android efter att Google rivit kontrakten.

"Vi hade föredragit Google och Android, som vi samarbetat med under många år. Men om förutsättningarna tvingar oss till det kommer vi vara redo att lansera vårt eget operativsystem ("Hongmeng" reds anm) inom 6-9 månader", sade Vincent Pang.

Efter USA:s svartlistning drabbades Huawei av brutna affärskontakter med en stor mängd halvledartillverkare, som inte längre kan sälja obegränsat med chipprodukter med amerikanska patent till Huawei. Under torsdagen vinstvarnade den amerikanska sektoraktören Broadcom med anledning av svartlistningen.

För WSJ tillbakavisade Vincent Pang uppgifter om att lanseringen av Huaweis kommande laptopmodell Matebook X ställts in helt. Enligt kommunikationschefen har den skjutits upp för senare lansering.

Grunden till USA:s svartlistning utgörs av anklagelser om illegal handel med Nordkorea och Iran samt möjliggörande av spionage för kinesiska regimen, något Huawei förnekar.

Joakim Rönning +46 8 5191 7930

Nyhetsbyrån Direkt


Alphabet Inc Class C - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -