Carnegie Total
Carnegie Total sjönk 3,0 procent i maj, nedgången i långa obligationsräntor väcker farhågor om konjunkturen (Finwire)

2019-06-14 14:29
Carnegie Total utvecklades negativt i maj med en nedgång om 3,0 procent, vilket medför att fonden är upp 10,3 procent hittills i år. Det framgår av en månadsrapport.

Förvaltaren Magnus Gustafsson skriver i en kommentar att maj blev en dyster börsmånad sedan handelskonflikten mellan USA och Kina eskalerat och att de långa obligationsräntorna har kommit ner vilket väcker en hel del farhågor angående konjunkturen.

"De flacka avkastningskurvorna skickar inte direkt någon lugnande signal, utan indikerar snarare att investerare ser en betydligt lägre tillväxt framöver", skriver Gustafsson.

På enskilda marknader sågs en nedgång i kinesiskt inköpschefsindex för tillverkning. Uppgången som sågs under mars/april blev därmed kortvarig. Under maj föll PMI
tillbaka under 50-nivån och indikerar därmed åter kontraktion i ekonomin. Det finns en uppenbar risk för svagare tillväxt i Kina trots nya stimulanser, skriver förvaltaren.

Den tyska ekonomin har haft en hel del motvind men lyckades återvända till tillväxt under det första kvartalet. Tillväxten blev 0,4 procent efter att under fjärde kvartalet uppvisat nolltillväxt.

På hemmaplan fortsätter kronan att vara svag mot både euron och dollarn. Den penningpolitik som förs ökar risken för värderingsbubblor, men riksbanken sitter i knät på ECB, vilket begränsar utrymmet att agera, skriver förvaltaren.

De största innehaven i fonden var per utgången av månaden Carnegie Sverigefond, C WorldWide Global Equity Ethical och Carnegie Corporate Bond med portföljvikterna om 19, 19 respektive 18 procent vardera.

Av fondens aktiefonder utvecklades Carnegie Indienfond bäst med en uppgång på 1 procent. Övriga aktiefonder utvecklades negativt under månaden. Carnegie
Global och Carnegie Sverige minskade med 7,3 respektive 7,6 procent.

Lars Johansson
lars.johansson@finwire.se
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -