Carnegie Strategifond
Carnegie Strategifond sjönk 3,7 procent i maj, riskaptit förbyttes till riskaversion (Finwire)

2019-06-14 10:45
Carnegie Strategifond utvecklades negativt i maj med en nedgång om 3,7 procent, vilket medför att fonden är upp 11,4 procent hittills i år. Det framgår av en månadsrapport.

Förvaltarteamet med John Strömgren i spetsen skriver i en kommentar att riskaptiten från i april förbyttes i maj till riskaversion.

"Aktiebörserna föll på bred front och kreditspreadarna vidgades. Långräntorna föll och
i USA har vi nu sedan en tid en så kallad inverterad yieldkurva, det vill säga långräntorna är lägre än de korta. Det är normalt en indikator på att risken för en snar recession är hög."

Flera bedömare hävdar dock att yieldkurvans lutning inte ska spela samma roll när ränteläget är så lågt som det är nu. Andra rimliga förklaringar till den förändrade synen på risk är eskaleringen av USA:s handelskrig som nu pågår på flera fronter, skriver fondförvaltaren.

Fondens innehav backade som sagt med 3,7 procent i maj, medan Stockholmsbörsen sjönk 6,9 procent.

"Det inte obetydliga innehavet av företagsobligationer bidrog starkt till att fonden ändå stod emot aktiemarknadens nedgångar relativt väl", skriver förvaltaren.

Duni tillkom som ett nytt aktieinnehav i maj.

"Duni tillverkar produkter för dukning samt förpacknings- och take awaylösningar och riktar sig till både privat- och företagssektorn. Produkterna är i huvudsak för engångsbruk och marknadsförs globalt med en marknadsledande position i Nordeuropa [...] Värderingen är låg för ett så pass stabilt bolag, vilket möjligen kan förklaras av att det är få analysfirmor som bevakar bolaget."

De största aktieinnehaven var per utgången av månaden Investor, Lifco och Volvo med portföljvikterna 9,0, 4,5 respektive 4,0 procent. Den största emittenten inom räntedelen var SBB med portföljvikten 2,7 procent.

Lars Johansson
lars.johansson@finwire.se
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

Carnegie Strategifond A - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -