Carnegie Micro Cap
Carnegie Micro Cap sjönk 3,9 procent i maj, stark månad för fastighetsaktier (Finwire)

2019-06-14 14:57
Carnegie Micro Cap minskade 3,9 procent i maj, vilket medför att fonden är upp 22,3 procent på årets fem första börsmånader. Det framgår av en månadsrapport.

Fondens förvaltare Viktor Henriksson skriver i en kommentar att maj präglades av ett negativt börssentiment. Det var ett stort fokus på det eskalerade handelskriget men också på konjunktursignaler som indikerar en inbromsande konjunktur.

Catena var fondens bästa innehav med en uppgång om 7,4 procent under maj. Det var generellt en stark månad för fastighetsaktier, drivet av räntor som föll kraftigt från redan låga nivåer, skriver förvaltaren.

Även Coor lyckades uppvisa en positiv kursutveckling i maj. Bolaget redovisade i början
av månaden en kvartalsrapport med god omsättningstillväxt men kanske en lönsamhet
som var lite åt det låga hållet.

"Vi oroar oss inte över lönsamhetsutvecklingen. Coor har växt kraftigt organiskt och när bolaget tar en ny stor order brukar det kosta lite initialt, den riktigt fina lönsamheten på ett kontrakt kommer först när verksamheten är inkörd. Så den lägre lönsamheten har goda anledningar. Även i maj vanns flera stora uppdrag, bolaget gör ett bra jobb."

Förvaltaren skriver vidare att konjunkturkänsliga papper var svaga i maj. I synnerhet gällde detta fordonsrelaterat.

"Concentrics kurs föll med 16,2 procent. Underleverantören till lastvagnsindustrin är ett imponerande företag med en sällsynt hög och stabil lönsamhet. Bolagets kvartalsrapport för årets första kvartal som presenterades i början av maj var inget undantag. Lönsamheten imponerar. Bolaget lider kortsiktigt av en tappad storkund, men i ljuset av det är det mycket imponerande att kunna leverera rekordlönsamhet."

De främsta bidragsgivarna hittills i år för fonden har varit Addnode, Knowit och Stillfront. Ser man till de minsta bidragen har de kommit från Bulten och Byggmax.

De största innehaven i fonden var per utgången av månaden Know IT, Addnode och Catena med portföljvikterna 10,8, 10,3 respektive 7,2 procent.

Lars Johansson
lars.johansson@finwire.se
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -