Carnegie Sverigefond
Svag maj månad för Carnegie Sverigefond, köper tillbaka gamle vännen Electrolux (Finwire)

2019-06-13 14:41
Carnegie Sverigefond utvecklades negativt i maj med en nedgång om 7,6 procent, vilket medför att aktiefonden är upp 12,1 procent hittills i år. Det framgår av en månadsrapport.

Förvaltaren Simon Blecher skriver i en kommentar att Stockholmsbörsen föll tillbaka som en följd flera faktorer: Trump, Kina, Mexiko, Brexit, tysk politik och Italiens ekonomi.

"Vi förstår att det politiska läget oroar det flesta, men handen på hjärtat: när under de senaste 60-70 åren (för att inte tala om åren innan dess) har det INTE varit politisk oro runt om i världen?", skriver förvaltaren.

Simon Blecher skriver att Carnegie istället fokuserar på bolagen och deras lönsamhet och han konstaterar att de flesta företagen i portföljen mår och går bra. Lönsamheten är hög
och aktivitetsnivån likaså.

Han uppger vidare att långräntorna fullständigt kollapsade under maj, vilket fick fondens innehav i fastighetsbolaget Atrium Ljungberg att stiga, men marknaden glömmer bort att även Skanska är en stor fastighetsägare och mest mark av alla bolag i portföljen äger Holmen. "Värdet på Holmens skog har knappast blivit mindre under månaden, ändå blev aktien en av de stora förlorarna, vilket känns en smula obegripligt."

"Oron fick också Electrolux att falla kraftigt och äntligen har vi därmed fått en chans att köpa
tillbaka aktien som förr var ett av våra stora innehav. Electrolux kommer inom något år att
delas i två delar och Professionella produkter (Storköksutrustning och tvättutrustning för
hotell och dylikt) ska särnoteras och bli ett eget bolag."

De främsta bidragsgivarna till fondens avkastning hittills i år har varit Lifco, Volvo och Essity. Mest negativt bidrag kommer från Swedbank.

De största innehaven i fonden var per utgången av månaden Investor, Volvo och Holmen med portföljvikterna 9,3, 7,3 respektive 6,2 procent.

Lars Johansson
lars.johansson@finwire.se
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

Carnegie Sverigefond A - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -