RENAULT/FIAT
ITALIEN KAN KRÄVA ANDEL FÖR ATT MATCHA FRANKRIKE (Direkt)

2019-05-27 10:28

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Den italienska regeringen kan kräva att få ta en andel i som motsvarar franska statens ägandeandel om fordonskoncernerna Fiat Chrysler och Renault når en lösning om sammangående.

"Vi kan komma att begära symmetri för att försvara nationella intressen", sade Lega-politikern Claudio Borghi i en intervju med La7 TV på måndagen.

Enligt det förslag som lagts fram ska aktieägarna i Fiat Chrysler få en ägarandel om 50 procent i det nya bolaget och ägarna i Renault, däribland den franska staten, får en lika stor andel. Franska staten äger 15 procent av Renault.

För närvarande skulle således franska statens inflytande över en bolagssammansättning enligt det fusionsförslag som nu har lagts fram representera en "anomali" fortsatte Claudio Borghi.

Sammangåendet mellan de två fordonskoncernerna - som efter en affär skulle innebära bildandet av världens tredje största biltillverkare - är avsett att adressera "vissa svagheter i båda biltillverkarna", rapporterar Reuters.

Spekulationerna kring Fiat Chryslers framtid intensifierades efter vd:n Sergio Marchionnes hastiga bortgång förra året. Fusionen mellan Fiat och Chrysler var Sergio Marchionnes verk. Därefter har takten ökat i konsolideringsryktena, både kring Fiat Chrysler och branschen i helhet, bland annat för att ta itu med stora investeringsbehov för utveckling av nya standarder inom elektrifiering och självkörandeteknik.

Franska regeringsföreträdare uttryckte på måndagsmorgonen att en fusion såg "rimligt gynnsam" ut.

"Vi måste titta närmare på klausuler och vilka förutsättningar under vilka affären kan genomföras. Det är en diskussion vi kommer föra som aktieägare med Renault", sade talespersonen Sibeth Ndiaye till franska tv-kanalen BFM TV.

Fiat Chryslers aktie rusade nära 20 procent i börsöppningen i Milano och när ett initialt handelsstopp på Renaults aktie hävdes rusade också den franska biltillverkaren 20 procent. Strax innan 10.30 var båda aktierna upp drygt 10 procent.

Mot strömmen gick dock Peugeot-ägaren PSA, som backade över 3 procent. PSA har tidigare uttryckt intresse för Fiat Chrysler.

Joakim Rönning +46 8 5191 7930

Nyhetsbyrån Direkt


Renault SA - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -