FORDON
RENAULT OCH FIAT CHRYSLER RUSAR EFTER FUSIONSPLAN (Direkt)

2019-05-27 09:26

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Fiat Chryslers aktie rusade nära 20 procent i börsöppningen i Milano efter att bolaget uttryckt önskemål om att gå ihop med franska Renault och bilda världens tredje största biltillverkare.

Renault-aktien var handelsstoppad i öppningen men rusade 17 procent efter att detta hävts vid 9.15.

Mot strömmen gick dock Peugeot-ägaren PSA, som backade ungefär 1 procent. PSA har tidigare uttryckt intresse för Fiat Chrysler.

I övrigt drogs flera biltillverkare med i uppgången i sektorn. Volkswagen, BMW och Daimler steg drygt 2 procent vardera.

Enligt förslaget ska aktieägarna i Fiat Chrysler få en ägarandel om 50 procent i det nya bolaget och ägarna i Renault, däribland den franska staten, får en lika stor andel.

Spekulationerna kring Fiat Chryslers framtid har intensifierats sedan vd:n Sergio Marchionne avled förra året. Fusionen mellan Fiat och Chrysler var hans verk. Därefter har takten ökat för att ta itu med stigande kostnader för utveckling av bland annat elektrifiering och självkörandeteknik.

Konsolideringsryktena i branschen har därmed tagit fart på allvar. Utöver PSA:s flört med Fiat Chrysler har Renault under vårvintern intensifierat sina påstötningar i alliansen med Nissan om ett sammangående i en holdingbolagsstruktur.

Börsredaktionen +46 8 51917900 https://twitter.com/direktse

Nyhetsbyrån Direkt


Renault SA - I dag

{point.key}

Volkswagen Pref AG - I dag

{point.key}

MERCEDES-BENZ GRP NA O.N. - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -