EU
VÄNTAT VALRESULTAT, FÖRSVÅRAR HANDELSSAMTAL - COMMERZBANK (Direkt)

2019-05-27 09:01

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Resultatet i EU-valet är inte någon chock, men innebär en fortsättning av problematiska trender. Det kommer bland annat försvåra förhandlingar med USA och öka budgetkonflikten med Italien.

Det skriver Jörg Krämer, chefekonom på Commerzbank, i en kommentar till valet till Europaparlamentet.

Inför valet var det mycket tal om en uppgång för högern, särskilt i Tyskland. Högerpartierna har också gått framåt och kommer att kontrollera 172 platser i det nya parlamentet. Men samtidigt har den liberala gruppen (främst på grund av Macrons parti) gått fram och de gröna ökat. Totalt innebär det att de stora grupperna EPP och S&P tappar sin majoritet för första gången sedan EU-valen inleddes 1979.

Dessa grupper behöver nu söka allierade. Det försämrar EU:s förmåga att agera, samtidigt som mer fragmenterade nationella parlament kräver att stats- och regeringscheferna tar mer hänsyn till koalitionspartners i sina beslut.

Valresultatet kan göra handelsförhandlingarna med USA svårare.

"De lider redan av att handelskommissionär Cecilia Malmström har ett för snävt förhandlingsmandat, hon har inte ens rätt att förhandla om EU:s höga jordbrukstullar. Men USA vill tala om det. Jag tror mer än tidigare att USA i slutändan kommer att annonsera biltullar för att få fart på handelssamtalen", skriver Commerzbank.

Eftersom de politiska majoriteterna blir svårare att organisera så kommer en fördjupning av EU inte göra så mycket framsteg. En gemensam insättningsgaranti eller meningsfull gemensam budget för euroområdet kommer troligen inte förverkligas, men det var klart redan innan EU-valet.

När EPP/S&D tappat sin majoritet försvåras även valet av EU-kommissionens ordförande. Det är inte alls säkert att det blir CSU-kandidaten Manfred Weber, och om någon annan väljs skulle det öppna för Jens Weidmann som ECB-chef. Det berör investerare då han varit kritisk till ECB:s policy av att komma till undsättning.

Italiens budgetkonflikt med EU har också betydelse för marknaderna. Matteo Salvinis Lega vann valet i Italien och som största parti kommer de inte låta EU ha något mer meningsfullt att säga till om vad gäller budgeten. Budgetkonflikten kommer därmed att återuppstå när EU-kommissionens granskning blir klar.

Kommissionen kan däremot gå med på en dålig kompromiss, som de gjorde under våren då de accepterade ett planerat underskott på 2,1 procent i år trots att det framstod som orealistiskt givet den svaga tillväxten och ökade utgifterna.

I Tyskland så kommer diskussionen om den rödsvarta koalitionen återuppstå i spåren av Socialdemokraternas svaga resultat, och leda till ökad osäkerhet.

De finansiella marknaderna har reagerat med viss lättnad på valresultatet. EUR/USD har lyckats försvara de relativt höga nivåerna från slutet på förra veckan.

"En del investerare var uppenbarligen lättade att högern och de EU-kritiska partierna inte gick fram så mycket som en del befarat. Opinionsmätningarna hade dessutom under månader signalerat att EPP och Socialdemokraterna skulle tappa sin absoluta majoritet i Europaparlamentet. Dessa problem hade redan prisats in", skriver Commerzbank.Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
3-mån stibor - -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
- -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -