Calmark
Calmark ser ingen konkurrent, men räknar inte med att vara ensamma - vd (Finwire)

2019-05-20 13:12
Medicinteknikbolaget Calmark möter idag ingen konkurrent, men räknar inte att det kommer att bestå. Det säger Calmarks vd Anna Söderlund vid dagens presentation vid Öresundsdagen.

Försäljning av företagets teknik för tester väntas starta under inledningen av nästa år. Än så länge finns det inte någon konkurrent.

- Jag tror inte att vi kommer att vara ensamma så länge, säger Söderlund.

Calmark arbetar idag med PNA-diagnostik för nyfödda. Målsättningen är att rulla ut alla relevanta tester för den första tiden i livet för en nyfödd. Inledningsvis fokuserar bolaget på att ta fram tre olika tester - glukos, LDH och bilirubin.

- Långsiktigt skall vi erbjuda samtliga tester som behövs under första månaden. Men vi börjar med det här, säger Söderlund.

Calmark skall först börja med bilirubin. Därefter skall man efter ett halvår expandera till LDH och glukos.

- De andra två skall vara CE-märkta innan året är slut, säger hon.

När det gäller lanseringen under nästa år är första fokus Norden, Storbritannien samt Vietnam. Calmark-chefen uppger att Storbritannien är lite oklart givet osäkerheten kring brexit.

Därefter skall man i en andra fas expandera till Indien, Singapore och Malaysia. På lång sikt vill man även registrera sig i USA och Kina. Tanken är att registreringarna på dessa marknader skall inledas om tre år.

Företaget har inga planer på att bygga upp en egen säljkår.

- Vi kommer att sälja genom distributörer, säger Söderlund.

I fattigare länder kommer priset att vara lågt medan det kommer att vara högre i västerländska länder. Hon menar att potentialen är stor både i rika och fattigare länder.

Calmark-chefen uppger också att man bedömer att det kommer att krävas ytterligare en nyemission under nästa år. Hur stor den i så fall kommer att bli uppger hon inte.

newsroom@finwire.se
Twitter: @Finwire

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -