NEW YORK
KAFÉKEDJA RUSADE, MEDAN TESLA TYNGDE, S&P500 -0,6% (Direkt)

2019-05-17 22:17

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) De ledande börserna i New York pendlade mellan plus och minus under fredagen och stängde till slut ned, efter rapporter att handelssamtalen mellan USA och Kina har avstannat. Tidigare under kvällen meddelade USA att landet slopar stål- och aluminiumtullarna mot Kanada och Mexiko, vilket gav stöd åt börsen.

Dow Jones storbolagsindex sjönk 0,4 procent till 25.763. Det bredare S&P 500 tappade 0,6 procent till 2.859 medan tekniktunga Nasdaq Composite minskade 1,0 procent till 7.816.

"Planeringen för nästa handelssamtal mellan USA och Kina ändras hela tiden, då det är oklart vad de två parterna skulle diskutera", sade två källor med insyn till CNBC.

Bland sektorerna i S&P 500 var det endast kraftbolag som drog uppåt. Industri- och energibolag var de sämst presterande sektorerna.

Apple sjönk 0,6 procent efter att Instinet har sänkt riktkursen med hänvisning till att handelskonflikten mellan USA och Kina sannolikt kommer att tynga Apple på kort sikt.

Flera halvledarbolag gick tungt, däribland Nvidia som sjönk 2,3 procent, trots en stark rapport efter torsdagens stängning. Kurspressen kom efter att Nvidia inte upprepat sin helårsprognos och sagt att det inte ser någon återhämtning på kort sikt i datacentermarknaden.

Applied Materials steg däremot 2,5 procent efter att resultatet slagit de neddragna förväntningarna.

Den kinesiska kafékedjan Luckin Coffee gjorde en stark börsdebut på fredagen. Aktien steg 20 procent från introduktionskursen 17 dollar till 20:40 dollar. Konkurrenten Starbucks var oförändrad.

Elbilstillverkaren Tesla var ned 7,6 procent efter att en dödsolycka med en Model 3, där autopiloten var inkopplad, rapporterats. Dessutom har vd Elon Musk informerat anställda om att bolaget tvingas dra ned på kostnaderna ytterligare.

Bättre gick det för Under Armour som steg 7 procent efter att ha uppjusterats till övervikt från neutral av JP Morgan.

Deere, som bland annat konkurrerar med Volvos anläggningsmaskinsdivision (CE), sjönk 7,7 procent efter att ha sänkt sina helårsprognoser för både försäljning och resultat.

Bilddelningstjänsten Pinterests aktie rasade 13,5 procent efter att ha släppt den första kvartalsrapporten som börsnoterat bolag.

Amerikansk tioårig statspappersränta var ned 1 punkt till 2,39 procent.

Graf: S&P 500-index fredagen den 17 maj

image

Bildkälla: InfrontApple Inc - I dag

{point.key}

Applied Materials Inc - I dag

{point.key}

Deere & Co - I dag

{point.key}

NVIDIA Corp - I dag

{point.key}

Starbucks Corp - I dag

{point.key}

Tesla Inc - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
3-mån stibor - -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
- -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -