PANDOX
SER INTE MARKNADSUTVECKLING UK 1 KV SOM BESTÅENDE - VD (Direkt)

2019-04-26 13:30

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Den regionala brittiska hotellmarknaden (UK Regional) uppvisade en minskning av revpar, genomsnittlig rumsintäkt per sålt hotellrum, med runt 3 procent i det första kvartalet. Pandox bedömer dock att det fortsatt är en god marknad och att detta inte var början på en trend.

Det säger vd:n Anders Nissen till Nyhetsbyrån Direkt.

I Storbritannien har Pandox sin tyngdpunkt på den regionala hotellmarknaden som har en hög andel inhemsk efterfrågan.

För Pandox del ökade bolagets regionala hotellportfölj sin revpar och vann således ytterligare marknadsandelar.

Sett till intäktsandelen om 23 procent under det första kvartalet var Storbritannien Pandox näst största marknad inom bolagets Fastighetsförvaltning.

Av de totalt sett 144 hotellen som Pandox äger återfinns 21 i Storbritannien samt tre i Irland. Dessa hotell har marknadsvärde på nära 12 miljarder av bolagets totala fastighetsbestånd om knappa 57 miljarder kronor.

"Vi har under de senaste åren förvärvat fastigheter i Storbritannien. Oron för brexit har påverkat priserna och vi ser det fortsatt som intressant att förvärva i Storbritannien", säger Anders Nissen.

Därutöver lägger han till länder i Mellaneuropa, som Holland och Tyskland, som potentiellt intressanta. Däremot är det "för dyrt" med för låga direktavkastningsnivåer i Skandinavien, anser han.

"Vi försöker generellt förvärva på regionala marknader där det går att hitta de mest lönsamma affärerna. I stora städer som Amsterdam, London och Berlin är priserna uppdrivna av ett stort intresse medan intresset avtar på mer regionala marknader", säger han.

De förvärv som Pandox har gjort i Storbritannien efter att brexit-oron drog in har hittills varit positiva för bolaget, fyller vd:n i.

Angående det första kvartalet framhåller Pandox att den positiva utvecklingen i Bryssel fortsatt och att revpar ökade med närmare 10 procent i kvartalet, det nionde kvartalet i rad med stigande revpar.

Pandox äger nio hotell i Belgien, varav åtta i Bryssel-trakten. Bolaget köpte fastigheter på marknaden när det var oroligt efter attentat för ett par år sedan. Sju av de sammantaget 16 hotell som Pandox bedriver i egen regi (inom sin operatörsverksamhet) återfinns i Belgien.

"Intäktstillväxten inom vår operatörsverksamhet var 17 procent i det första kvartalet, från året före, en utveckling vi är nöjda med. Det har hjälpts av en väldigt stark utveckling i Bryssel", säger Anders Nissen.

För de hotell som Pandox själva opererar genomför bolaget alltid utvärderingar kring huruvida de ska hyras ut till en extern aktör. I dagsläget har dock bolaget inte några direkta planer på att hyra ut ytterligare något hotell, enligt vd:n.

Det första kvartalets intäkter inom operatörsverksamhet om 506 miljoner kronor (431) var något lägre än Infront Datas snittestimat på 515 miljoner kronor. Intäkterna om 685 miljoner kronor från fastighetsförvaltning (621) kan ställas mot snittestimatet på 694 miljoner kronor.

Driftnettot från delarna var i kvartalet 95 miljoner (66) respektive 583 miljoner kronor (528) mot snittestimat på 116 respektive 591 miljoner kronor.

En positiv intäktseffekt om 2-3 procent till följd av påskens senare infallande i år, väntas neutraliseras under årets andra kvartal.

Malcolm Svensson Rothmaier +46 8 5191 7918

Nyhetsbyrån Direkt


Pandox B - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -