INTRUM
HÅLLER FAST VID EBIT-BEDÖMNING FRÅN INTESA-AFFÄR - VD (Direkt)

2019-04-26 10:21

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Kredithanteraren Intrum håller fast vid tidigare bedömda förväntningar om konsoliderad finansiell påverkan från Intesa-affären.

Det säger vd:n Mikael Ericson, tillsammans med finanschefen Danko Maras, till Nyhetsbyrån Direkt.

"Vi håller fast vid vår prognos för helårsvinstpåverkan om 140 till 160 miljoner euro", säger de.

Intrum framhöll i rapporten att verksamhetsområdet kredithanteringstjänster hade en svag utveckling i det första kvartalet. Intesa-partnerskapet är i en uppbyggnadsfas och inkassovolymerna understiger förväntan, hette det bland annat.

"Plattformens storlek i Italien innebär att en negativ påverkan på koncernens resultat inte kan undvikas. Därutöver är uppstartskostnaderna relativt höga, vilket kommer att adresseras under andra kvartalet", hette det även.

"Vi stängde den stora Intesa-affären i slutet av november, vi har nu uppstartskostnader men själva portföljen är jättebra så vi är nöjda. Vi ska jobba för att öka effektiviteten", säger Mikael Ericson.

Han säger att marginalen ska jobbas upp så att den inte tär på kredithanteringstjänsteområdets lönsamhetsnivå.

Mikael Ericson säger att Intrum-koncernen sammantaget levererade ett "starkt resultat" för det första kvartalet med 39 procents ökning av rörelseresultatet.

"Det är ett gott steg mot att realisera målet för 2020", säger han.

I kvartalet ökade vinsten per aktie med 103 procent till 5:63 kronor och på rullande 12 månader var denna vinst drygt 17 kronor, mot dryga 14 kronor under helåret 2018.

Intrum siktar på att höja vinsten per aktie till cirka 35 kronor för helåret 2020. Intesa-affären är en "stor komponent" för att nå upp till denna nivå, påminner vd:n.

Intrum hade engångsposter om 3 miljoner kronor i det första kvartalet efter dryga 500 miljoner kronor under helåret 2018. Danko Maras säger att bolaget inte förväntar sig några stora engångseffekter framöver i nuläget.

Malcolm Svensson Rothmaier +46 8 5191 7918

Nyhetsbyrån Direkt


Intrum - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -