STORBRIT
BNP-TILLVÄXT KRING 1,5% VID "MJUK" BREXIT - NIESR (Direkt)

2019-04-25 06:00

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Storbritanniens framtida relation med EU är fortsatt oklar och brexit-relaterad osäkerhet har lett till att företag skjuter upp investeringsplaner och ökar sina lager. Om det blir en "mjuk" brexit väntas BNP-tillväxten fortsätta att ligga kring 1,5 procent under 2019 och 2020 och arbetslösheten stanna kvar runt 4 procent.

Det skriver det brittiska konjunkturinstitutet National Institute for Economic and Social Research, NIESR i en prognos som publicerades på torsdagen.

NIESR:s prognos för 2019 har dock sänkts en aning till 1,4 procent, från tidigare 1,5 procent, och till 1,6 från 1,7 procent för 2020.

KPI-inflationen spås ligga kvar kring 2 procent per år då snabbare enhetsarbetskostnader motverkas av långsammare importprisinflation. Med en inflation stabil på målet och endast begränsade bevis på inhemskt inflationstryck väntas Bank of England hålla kvar sin styrränta på 0,75 procent i år, för att därefter höja den till 1,0 procent under andra halvan av 2020.

NIESR räknar med att de offentliga utgifterna kommer att öka snabbare än vad som planeras just nu, och att detta, tillsammans med en kommande omklassificering av studentlån, leder till att regeringen inte kommer att nå sina finanspolitiska mål på medellång sikt.

Bytesbalansunderskottet bedöms falla från 4,2 procent av BNP i år till runt 3 procent 2020, då det inhemska sparandet ökar relativt investeringar.

"Vårt huvudscenario är i stort sett en fortsättning av nuvarande ekonomiska förhållanden. Det verkar finnas lite inhemsk ledig kapacitet, men brexit-relaterad osäkerhet väntas fortsatt hålla tillbaka efterfrågan", skriver NIESR.

På kort sikt bedöms prognosen vara förenlig med ett antal alternativa brexit-utfall, förutsatt att en övergångsperiod garanterar friktionsfri tillgång till EU:s gemensamma marknad för varor och tjänster samt till tullunionen.

"Bortom det så beror utsikterna på omfattningen av handelshinder mellan Storbritannien och EU. BNP skulle bli i stort sett densamma vid ett fortsatt EU-medlemskap som i vårt huvudscenario baserat på en 'mjuk' brexit, fastän kostnaderna för den osäkerhet som redan uppkommit skulle inte tas tillbaka", skriver NIESR.

På längre sikt bedöms BNP bli 3,1 procent lägre än vid ett fortsatt medlemskap i EU:s tullunion, och 5,4 procent lägre vid ett "ordnat" utträde utan avtal.

Makroredaktionen +46 8 51917931 https://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -