TELEKOM
USA-MYNDIGHET VILL BLOCKERA KINESISK JÄTTEOPERATÖR (Direkt)

2019-04-18 11:51

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Ordföranden i den amerikanska federala myndigheten FCC, som ansvarar för amerikanska etermedier, är emot att ge Kinas största aktör inom telekom möjlighet till utbredning i den inre amerikanska marknaden.

Det uppgav FCC:s ordförande Ajit Pai i ett uttalande för på onsdagskvällen gällande China Mobiles ansökan om att tillhandahålla trådlösa internettjänster till amerikanska konsumenter.

FCC väntas ställa sig bakom Ajit Pais ställningstagande, som hänvisades till säkerhetsproblem.

"Det står klart att China Mobiles ansökan /…/ väcker materiella och allvarliga säkerhets- och ordningsmaktsrelaterade risker", sade Ajit Pai.

Om China Mobile skulle ges tillträde är risken hög för att USA:s telefonnät utnyttjas för insamling av underrättelser från amerikanska statliga myndigheter och andra känsliga mål som är beroende av telenäten, fortsatte företrädare för FCC.

Första gången China Mobile genom sitt USA-registrerade bolag, baserat i Delaware, ansökte om tillåtelse att verka i landet var 2011. Efter en lång ansökningsprocess nekades China Mobile i juli 2018 efter att FCC konsulterat amerikansk underrättelsetjänst. Bland dessa har amerikanska signalspaningsbyrån NSA anklagat Kina för omfattande spionage och för att genom telekombolaget Huawei, Ericssons och Nokias främsta konkurrent, möjliggöra spionage åt regimen.

Både Huawei och konkurrenten ZTE, också ett kinesiskt bolag, har av säkerhetsskäl blockerats i USA.

FCC har också övervägt att tvinga teleoperatörer att montera ned utrustning som av myndigheten har bedömts utgör en nationell säkerhetsrisk. Processen är fortsatt pågående i den frågan.

Joakim Rönning +46 8 5191 7930

Nyhetsbyrån Direkt


Ericsson B - I dag

{point.key}

Nokia Oyj - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -