BÖRSEN
SVAG INDUSTRI, H&M UPP INFÖR RAPPORT, OMXS30 -0,2% (Direkt)

2019-03-25 17:48

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen inledde veckan med nedgångar i linje med omvärldsbörserna. H&M och Alfa Laval knep topplaceringar bland storbolagen där en rad industribolag syntes i botten av index.

Vid stängning var OMXS30-index ned 0,2 procent till 1.574. Aktier för 12,5 miljarder kronor hade då bytt ägare på Stockholmsbörsen. Franska CAC40 stängde ner 0,1 procent och tyska DAX var ner 0,2 procent.

Inom OMXS30-indexet gick Alfa Laval bäst med en uppgång på 1,4 procent. Bakom verkstadskoncernen klättrade H&M, som kommer med en kvartalsrapport på fredagen, 1,3 procent.

Även Electrolux, som har kapitalmarknadsdag på onsdagen, sällade sig till de aktier som avancerade på måndagen med en uppgång på 1,2 procent.

I botten av indexet fanns en rad verkstads- och industribolag, där SSAB hade den sämsta utvecklingen och sjönk 1,9 procent.

Bakom ståltillverkaren backade Volvo, som var Stockholmsbörsens mest omsatta aktie, 1,3 procent, tätt följd av Swedbank, med näst högst omsättning, som sjönk 1,1 procent.

ABB:s tyska konkurrent Kuka, som tillverkar industrirobotar, ska på torsdag avisera ett sparprogram om 300 miljoner euro och varsla om uppsägning av personal, rapporterade Handelsblatt. ABB backade 0,8 procent.

Kinnevik riskerar stämning från Metros vd och ägare Christen Ager-Hanssen. Han hotar att stämma investmentbolaget på 300 miljoner kronor för att ha manipulerat siffror i den ekonomiska redovisningen. Kinnevik sjönk 0,9 procent.

På måndagen handlas MTG utan rätt till aktier i tv-verksamheten, Nent, som ska knoppas av från det e-sport- och gamingfokuserade MTG som beräknas göra debut på börsen senare i veckan. MTG-aktien sjönk närmare 66 procent, i linje med att vissa analytiker hade räknat med att avskilda Nent skulle utgöra i storleksordningen 60 procent av värdet.

Kundundersökningsföretaget Nepa föll närmare 10 procent. SvD Börsplus menar i en analys att "bevisbördan" ligger på bolaget att visa hur rörelsemarginalmålet om 20 procent ska nås och har gett säljråd för aktien.

Spelmarknadsföringsbolaget Catena Media steg 4,4 procent efter en köprekommendation av Dagens Industri. Under det kommande året kan aktiemarknadens fokus komma att vändas från Catena Medias tidigare misslyckade förvärv till bolagets jättepotential i USA, tror tidningen. Det senaste året har aktien förlorat över 45 procent i värde.

Holländska Nibc Bank har inlett bevakning av specialistläkemedelsbolaget Calliditas med en köprekommendation, enligt Bloomberg News. Aktien var upp 6,4 procent på måndagen.

Spotlightlistade Optifreeze har uppdaterat sina finansiella mål. Bland annat förväntas tillväxten uppgå till minst 150 procent årligen i genomsnitt under de kommande fem åren och under samma period ska bruttomarginalen överstiga 65 procent. Aktien ökade 9,7 procent på beskedet.

Wifog, verksamt inom kundlojalitet, har cirka 15 miljoner "outnyttjat mediautrymme" kopplat till krisdrabbade Metro i sin balansräkning. Wifog backade 25 procent.

Storytel backade 5,8 procent till 97:60 kronor efter att storägaren Jonas Sjögren via bolag sålt aktier för drygt 70 miljoner kronor i ljudboksbolaget till kursen 104 kronor.

Graf: storbolagsindexet OMXS30 måndagen den 25 mars

Bildkälla: Infront

Adam Wahlfeldt +46 8 5191 7910

Nyhetsbyrån Direkt


ABB Ltd - I dag

{point.key}

Alfa Laval - I dag

{point.key}

Calliditas Therapeutics - I dag

{point.key}

Catena Media - I dag

{point.key}

Electrolux B - I dag

{point.key}

Hennes & Mauritz B - I dag

{point.key}

Kinnevik B - I dag

{point.key}

Modern Times Group B - I dag

{point.key}

Nepa - I dag

{point.key}

OptiCept Technologies - I dag

{point.key}

SSAB B - I dag

{point.key}

Storytel B - I dag

{point.key}

Swedbank A - I dag

{point.key}

Arcario - I dag

{point.key}

Volvo B - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -