SWEDBANK
RAPPORT, VÄG FRAMÅT LEVER INTE UPP TILL ALECTAS KRAV (Direkt)

2019-03-22 14:05

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Pensionsförvaltaren Alecta, som äger nästan 5 procent av aktierna i Swedbank, stämmer in i kören av kritiker gällande bankens senaste besked i penningtvättsfrågan.

"I det läge Swedbank befinner sig behöver vi som ägare och allmänheten högsta möjliga transparens. Varken rapporten som presenterades i morse eller den föreslagna fortsättningen lever upp till våra förväntningar. Det behövs en grundligare genomlysning för att återställa förtroendet för banken", säger Ramsey Brufer, ägaransvarig på Alecta i ett skriftligt uttalande.

"Vi hade, som vi tidigare sagt, önskat att den interna utredningen som genomfördes av banken i höstas ingick i FRA-utredningen. Den interna utredningen finns dock med som underlag i Finansinspektionens granskning. Därför är det nu viktigt att Finansinspektionen kan presentera sin granskning så fort som möjligt", fortsätter uttalandet från Ramsey Brufer.

Alecta är tredje största ägare i banken efter Folksam och Sparbanksgruppen, enligt ägardatatjänsten Holdings sammanställning.

Den femte största ägaren, AMF, har tidigare under fredagen luftat likande kritik som Alecta.

Martin Hävner +46 8 5191 7919

Nyhetsbyrån Direkt


Swedbank A - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -