MAKRO
NÅGRA HÅLLPUNKTER UNDER KOMMANDE VECKA (Direkt)

2019-03-22 15:39

MÅNDAG DEN 25 MARS

==================

kl 10.00: Tyskland: IFO-index mars

Sjönk i februari till 98,5, från 99,3 i januari, vilket var lägre än väntade 99,0, och har nu fallit sex månader i rad.

Index över det aktuella läget sjönk i februari till 103,9 från 104,5, medan index över förväntningarna om framtiden däremot steg till 93,8, från 94,3.

I mars spås IFO-index, som mäter klimatet inom näringslivet i Tyskland, ha legat stilla på 98,5, enligt Reuters enkät bland analytiker.

En fortsatt nedgång väntas för det aktuella läget, till 102,9, medan framtidsförväntningarna spås fortsätta svagt upp till 94,0.

IFO-institutet närapå halverade i mitten av mars sin prognos för Tysklands BNP-tillväxt i år, till 0,6% från tidigare 1,1%.

Enligt IFO kommer den tyska industrin i stort sett att vara frånvarande som motor för landets ekonomi under året.

"Den globala efterfrågan på tyska varor är svag eftersom den internationella ekonomin fortsätter att tappa fart. Med ett stort antal tidiga indikatorer från företagsundersökningar som alla pekar i denna riktning så är sannolikheten liten att detta kommer att förändras så länge som den globala ekonomin fortsätter att tyngas av den nuvarande policyoron", skrev IFO.

På fredagen visade statistik att tyska industri-PMI föll rejält, till 44,7 i mars från 47,6 föregående månad, klart under väntade 48,0. Det var åttonde månaden i rad med nedgång och indexet ligger nu på den svagaste nivån sedan augusti 2012.

Markit-ekonomen Phil Smith noterade att nedgången i den tyska tillverkningsindustrin har fördjupats och mars-PMI visar en accelererande nedgång för produktion, nya order och export.

Storbritannien: parlamentet tar åter upp frågan om brexitprocessen

Storbritanniens premiärminister Theresa May planerar att låta underhuset hålla en tredje (och sannolikt sista) omröstning om sitt brexitavtal kommande vecka, kanske redan på måndag, men mer sannolikt på tisdag eller onsdag.

Inget datum är ännu bestämt och när det blir kommer troligtvis att bero på när - och om - hon kan samla ihop tillräckligt med stöd för avtalet.

Innan hon kan hålla omröstningen måste hon komma runt underhusets talman John Bercow, som bestämt att en ny omröstning bara kan hållas om avtalet har förändrats på ett väsentligt sätt, även om han har sagt att det inte är hans sista ord i frågan och det beror på omständigheterna.

Unicredit gör bedömningen att en tredje omröstning kommer att hållas givet det allvarliga läget, men också för att May kan hävda att avtalet har förändrats eftersom Europeiska rådet har godkänt de tilläggsdokument som hon förhandlade fram med EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker i Strasbourg förra veckan.

Unicredit tror inte att Mays brexitförslag kommer att röstas igenom denna gång heller.

"Benhårda konservativa parlamentsledamöter som är för brexit kommer sannolikt att avvisa avtalet igen eftersom de vet att de då kommer att få sitt önskade scenario med en brexit utan avtal den 12 april", skriver Unicredit i ett kundbrev.

De tillägger att dessa ledamöter också vet att May envist har vägrat att hålla EU-val och skulle sannolikt avgå om hon tvingades göra det, och kanske ersättas av en euroskeptiker.

Dessutom har regeringens nordirländska stödparti DUP sagt att de inte är alls närmare att stötta Mays avtal.

Den två veckor långa förlängningen av brexit, som EU-toppmötet gav klartecken för, betyder också att de av oppositionens parlamentsledamöter som vill ha en mjukare brexit inte kommer att känna press att stötta Mays förslag nästa vecka för att undvika ett avtalslöst brexit.

Unicredit tror att de istället kommer att försöka ta kontroll över brexitprocessen.

"Mrs Mays uttalande till folket den 20 mars, där hon skyllde på parlamentsledamöterna för problemen i brexitprocessen, verkar bara ha härdat de ledamöter som är emot avtalet", skriver ekonomerna.

Om den tredje omröstningen misslyckas då betyder det nästan säkert att Mays avtal slutligen är dött och vad som händer därefter är högst osäkert.

Enligt Unicredit finns det en verklig risk för att det Storbritannien kraschar ut ur EU "av misstag", även om det fortsatt inte är det mest troliga utfallet.

TISDAG DEN 26 MARS

==================

kl 15.00: USA: hushållens konfidensindikator mars

I februari steg de amerikanska hushållens konfidensindikator till 131,4, från 121,7 i januari, enligt Conference Boards månatliga mätning.

Utfallet var klar högre än den väntade uppgången till 125,0, och både indikatorn för nuläget och förväntningarna steg.

Lynn Franco, ansvarig för ekonomiska indikatorer vid Conference Board, noterade i en kommentar att konfidensindikatorn studsade tillbaka i februari, efter tre månader med nedgångar.

"Index över nuläget förbättrades eftersom konsumenterna fortsätter att se positivt på förhållandena i både näringslivet och på arbetsmarknaden", enligt Franco.

Hon sade vidare att förväntningarna, som de senaste månaderna påverkats negativt av volatila finansmarknader och shutdown, återhämtade sig i februari.

Framöver väntar sig konsumententerna att ekonomin kommer att fortsätta expandera, men enligt Conference Board's ekonomiska prognoser så kommer takten i expansionen bli måttlig under 2019.

För mars räknar bedömarna med att hushållsindikatorn ska fortsätta upp till 132,0, enligt Reuters prognossammanställning.

ONSDAG DEN 27 MARS

==================

kl 9.00: KI: konjunkturbarometer mars

Konjunkturinstitutets barometerindikator (ETI) väntas ha sjunkit till 100,9 i mars från 102,4 i februari, enligt Infront Datas prognosenkät.

Industri-index (MCI) väntas ha sjunkit till 112,1, från 114,3, medan hushållens förtroende (CCI) däremot väntas ha stigit till 93,2 i mars, från 92,5.

Swedbank skriver i ett kundbrev att de räknar med att barometerindikatorn ligger kvar strax över sitt historiska genomsnitt och att det fortsatt är industrins förväntningar som håller uppe indexet.

Banken ser visserligen en liten nedgång i MCI på grund av en marginell dämpning i orderstocksomdömet och en minskning i produktionsplanerna, men tror trots det att dess utveckling fortsätter att ge stöd åt barometerindikatorn.

Samtidigt tror de att hushållens förväntningar, CCI, stiger svagt efter att i stort sett gått sidledes månaden före.

TORSDAG DEN 28 MARS

===================

kl 11.00: EMU: konfidensindikator mars

I februari sjönk den samlade konfidensindikatorn, ESI, i euroområdet svagt till 106,1, från 106,3 föregående månad.

Utfallet var i linje med förväntningarna.

Bland de stora euroländerna noterades nedgångar i Tyskland, Italien och Frankrike, medan Spaniens index var oförändrat.

I mars väntas ESI ha sjunkit igen, nu till 105,9, enligt Reuters.

EU-kommissionens snabbestimat för konfidensindikatorn för hushåll i euroområdet steg till -7,2 i mars, från -7,4 föregående månad. Väntat var -7,1.

kl 14.00: Tyskland: KPI (prel) mars

Steg i februari till definitiva 1,5%, från 1,4% i januari, vilket dock var lägre än det preliminära utfallet på 1,6%.

HIKP-inflationen låg stilla på 1,7%, jämfört med i januari.

I mars räknar analytiker med att KPI ökar med 0,6% m/m, med en KPI-inflation på 1,5%.

Makroredaktionen +46 8 51917931 https://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -