USA
EU-PARLAMENTET GER KNAPPT STÖD ÅT FRIHANDELSSAMTAL (Direkt)

2019-02-19 12:59

BRYSSEL (Direkt) Europaparlamentet stödjer - med knapp marginal - att EU ska starta förhandlingar om ett frihandelsavtal med USA om industrivaror.

Men detta förutsätter att vissa villkor uppfylls.

Parlamentets utskott för internationell handel röstade 21-17 för kommissionens förslag till förhandlingsmandat. En ledamot avstod.

Utskottet hoppas att förhandlingarna kan lätta på spänningarna mellan EU och USA.

Men i sitt beslut krävde utskottet att förhandlingarna suspenderas om USA inför nya tullar.

Det mest överhängande hotet är för personbilar. USA:s handelsdepartement har tagit fram en Section 232-rapport om personbilar, som inte är offentliggjord, men som tros rekommendera att president Donald Trump inför importtullar på europeiska fordon.

Vidare krävde utskottet att personbilar och bildelar måste inkluderas i förhandlingarna, och alltså åtnjuta tullsänkningar. Det skulle undanröja hotet om biltullar.

Dessutom ansåg utskottet att slutresultatet måste ge klarhet om hur ursprungsregler används. Dessa regler avgör hur stor del av en produkts värde som måste produceras lokalt för att få sänkt tull.

Samtidigt ska förhandlingarna inte omfatta jordbruksprodukter, krävde utskottet.

Som villkor för att avsluta förhandlingarna måste USA lyfta sina tullar på europeiskt stål och aluminium, var ytterligare ett krav.

Före förhandlingar om frihandelsavtal behöver kommissionen formellt inte Europaparlamentets stöd. EU-källor hänför en del av motståndet till att Europaparlamentet befinner sig i kampanj inför valet den 26 maj.

Däremot måste parlamentet ratificera alla slutförhandlade frihandelsavtal.

Beträffande förhandlingsmandatet ska hela parlamentet rösta i sin plenarsession i mars. EU:s handelsministrar väntas även diskutera mandatet på fredag.

Bengt Ljung +32 22 30 74 56

https://twitter.com/Direktbryssel

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -