RÄNTOR/VALUTOR
RÄNTORNA STEG SVAGT, KRONAN ÄNNU LITE SVAGARE (Direkt)

2019-02-12 16:25

STOCKHOLM (Direkt) Europaräntorna steg överlag något på tisdagen, samtidigt som nettorörelsen för euron var liten. Kronan tappade under dagens lopp en förstärkning på morgonen.

Vid svensk stängning var den tyska tioårsräntan 2 punkter upp till 0,14 procent, medan den svenska tioåringen slutade 2 punkter högre på 0,36 procent.

På temat brexit sade premiärminister Theresa May inför det brittiska parlamentet på tisdagen att EU-förhandlingarna behöver "lite mer tid".

May sade att hon sagt till EU-parlamentet att hon behöver se juridiskt bindande förändringar av nödlösningen för den irländska gränsen, backstop, och att hon kommer att tala med EU-ledarna i dag och under hela veckan.

Hon upprepade att Storbritannien inte kommer att stanna kvar i tullunionen och att hon kommer att lägga fram ett reviderat avtal inför parlamentet när de uppnått de förändringar de behöver.

Om hon inte lagt fram ett avtal före den 26 februari kommer hon att göra ett uttalande i parlamentet.

May upprepade att samtalen är i ett avgörande skede och sade att "vi måste hålla nerverna i styr".

EU:s chefsförhandlare Michel Barnier träffade brexitministern Stephen Barclay i Bryssel på måndagen, och även om de ska fortsätta samtalen var det inga nya besked.

Barnier upprepade att brexitavtalet ligger fast, att reservlösningen inte är tänkt att användas men bör finnas kvar, och att det nu är upp till britterna att klara ut vad som blir nästa steg.

BOE-chefen Mark Carney varnade i ett tal för att brexit kan bli ett stresstest för hur världsekonomin utvecklas under de nya handelsreglerna.

"I många avseenden är brexit det första testet för en ny global ordning och kan visa sig vara ett stresstest för huruvida en väg kan hittas för att bredda fördelarna av öppenhet och samtidigt förstärka demokratiskt ansvarsutkrävande", sade Carney.

Philip Lane, kandidat att ta över posten som ECB:s chefsekonom från Peter Praet, sade på en tillställning i Hongkong på tisdagen att arbetsmarknaden i euroområdet fortsatt är stark och att de ser stöd från finanspolitiken. Han sade att ECB också har sett förändringar i dynamiken för oljepriserna och betonade vikten av att inte reagera på enskilda delar av information, men utveckla en övergripande syn baserat på "alla dessa ingredienser", rapporterade Bloomberg News.

"Så vi kommer att ha nya omfattande prognoser i mars och vid den punkten tror jag att ECB kan besluta om vart härnäst", sade Lane.

Hans ECB-kollega Klaas Knot sade i en intervju med Financial Times att talet om recession i eurozonen är "klart förhastat" och att ECB:s "vänta-och-se"-hållning troligtvis är den mest optimala just nu.

Här hemma visade statistik att totalt cirka 349.000 personer, 7,0 procent av arbetskraften, var inskrivna som arbetslösa på någon av landets arbetsförmedlingar i slutet av januari. Det är drygt 20.000 färre jämfört med samma månad förra året, då arbetslösheten var 7,4 procent.

Den öppna arbetslösheten sjönk till 3,7 procent, från 3,8 procent.

Arbetsförmedlingen konstaterade att arbetslösheten nu sjunker markant även bland utrikes födda, men att det fortsatt är stora skillnader i arbetslöshet mellan inrikes och utrikes födda.

Annan arbetsmarknadsstatistik, från SCB, visade att antalet sysselsatta ökade med 106.000 personer under fjärde kvartalet och att sysselsättningsgraden steg till 68,6, upp 1,0 procentenheter från samma kvartal året före.

Svensk Handel Stils (Sko & Textilhandlarnas) Stilindex meddelade att klädhandelns försäljning sjönk med 1,0 procent i januari, mätt i löpande priser, jämfört med samma månad föregående år. Skohandeln steg med 10,5 procent, efter ett tapp på 10,5 procent månaden före.

I USA har hoppet om att en ny shutdown ska kunna undvikas väckts efter att flera medier rapporterat att förhandlare i kongressen från båda partierna sent på måndagen hade nått en principöverenskommelse om gränssäkerhet. Det skulle i sin tur kunna undvika en ny nedstängning av statens verksamhet, "shutdown", från lördagen.

Detaljer om avtalet är inte kända och det är oklart om Donald Trump omfamnar uppgörelsen, men intensivt arbete ska nu fortsätta under veckan.

På tisdagen uppgav företrädare för Vita huset att Trump ännu inte har bestämt sig för huruvida han ska acceptera kongressöverenskommelsen eller inte.

Det har också kommit lite mer positiva signaler kommer på handels- och budgetområdet, bland annat sade Vita huset-rådgivaren Kellyanne Conway på måndagen att presidenten vill ha ett avtal och att ett möte mellan Donald Trump och Xi Jinping skulle kunna hållas "mycket snart".

Hon tillade att det kan bli vid hans semesteranläggning i Mar-a-Lago i Florida i mars, som svar på en fråga om Axios som rapporterat detta.

Förhandlingar pågår i Peking under denna vecka och på torsdag ska handelsrepresentanten Robert Lighthizer och finansminister Steven Mnuchin ansluta för att träffa vice premiärminister Liu He.

Vissa medhjälpare sade privat att det mest sannolika scenariot är att deadlinen den 1 mars förlängs och att tullarna på import av kinesiska varor på runt 200 miljoner dollar inte kommer att höjas till 25 procent, som Trump har hotat med.

USA-räntorna pekade uppåt på tisdagen, med tioårsräntan 2 punkter högre till 2,68 procent.

NFIB:s småföretagarindex sjönk till 101,2 i januari, från 104,4 i december, vilket var den lägsta nivån sedan 2016. Wells Fargo trodde att nedgången berodde på volatiliteten på finansmarknaderna och den delvisa nedstängningen av statsapparaten nyligen.

Antalet lediga platser i USA steg till 7,335 miljoner i december från reviderade 7,166 miljoner månaden före (6,888), enligt arbetsmarknadsdatan JOLTS. Det var den högsta nivån någonsin.

Antalet nyanställningar steg också, medan antalet avslutade anställningar sjönk.

Generellt sett indikerar en högre omsättning på jobb en mer hälsosam och dynamisk arbetsmarknad.

På valutamarknaden hämtade euron in en tidigare försvagning och handlades i princip oförändrat kring 1:1494 mot dollarn, medan dollarn i sin tur var stabil mot yenen kring 110:49. Pundet handlades kring 1:2877 mot dollarn, lite starkare än dagen före.

Kronan blev på tisdagen 1 öre svagare till 10:49 mot euron, och 1 öre svagare till 9:29 mot dollarn.

Michael Grahn, Danske Bank, skrev i ett Twitterinlägg att den kroniska försvagningen av kronan är förödande för svensk ekonomi.

"Det äter upp reallönerna, ökar förmögenhetsskillnaderna och nedvärderar svenska tillgångar. Enligt min mening är detta till största del ett resultat av inkonsekvens mellan Riksbankens inflationsmål och lönebildningen", skrev Grahn.

Sofia Polhammer +46 8 5191 7937

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -