SVERIGE
BRED NEDVÄXLING I TJÄNSTESEKTORN - TEKNIKFÖRETAGEN (Direkt)

2019-02-05 15:33

STOCKHOLM (Direkt) Tjänstesektorn fortsätter att följa med industrin i konjunkturförsvagningen, vilket visas av såväl barometerdata i tjänste-PMI som faktiska utfall i tjänsteproduktionsindex.

Det skriver Lena Hagman, ekonom vid Teknikföretagen, i en analys.

"Att även tjänstesektorn växlar ned tyder på svagare efterfrågan både från hemmamarknaden och omvärlden. Tunga tjänstebranscher med stark koppling till näringslivets exportproduktion, som tidigare bidragit starkt till tjänstesektorns tillväxt, bidrar nu i stället negativt och drar ned tillväxten i tjänstesektorn", skriver hon.

Hon noterar att tjänste-PMI sjönk i januari och att utvecklingen följer det normala mönstret att vändpunkter i industrin kommer först och att tjänstesektorn sedan följer efter.

Vidare visade SCB:s tjänsteproduktionsindex en markant inbromsning i december för så gott som alla delbranscher utom två - fastighetsbolag och information och kommunikation. Tjänsteproduktionen steg ändå 1,6 procent i årstakt, men det förklaras av att information och kommunikation hade en tillväxt på 13 procent, vilket bidrog med hela 2 procentenheter till den totala tjänsteproduktionstillväxten. Lena Hagman påpekar att tillväxten i denna bransch dessutom är mycket volatil.

Övriga branscher drog alltså ned tillväxten i tjänstesektorn i december eller bidrog inte alls.

"Så gott som samtliga typer av företagstjänster bidrog negativt, men även parti- och detaljhandel, transporter, vård och omsorg samt kultur, nöje och fritid. Hotell och restaurang påverkade tillväxten varken upp eller ned. Nedväxlingen i tjänstesektorn är alltså bred, och hör samman med svagare konjunktur både på hemma- och exportmarknaden", skriver Lena Hagman.

Johan Bahlenberg +46 8 5191 7935

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -