IVISYS
STOR POTENTIAL HOS NOBEL BIOCARE - ORDFÖRANDE (Direkt)

2019-01-31 11:32

STOCKHOLM (Direkt) Den potential på 25 miljoner kronor som Ivisys uppger sig se hos kunden Nobel Biocare är egentligen dubbelt så stor som kommunicerat ifall Nobel Biocare skulle välja att även bestycka tidigare produktionslinor i Degerfors med Ivisys lösning för inspektionsceller.

Det säger Ivisys styrelseordförande Jakob Kesje till Nyhetsbyrån Direkt.

Ivisys, som erbjuder visuellt baserade kvalitetskontrollösningar för industrin, kommunicerade på torsdagen att bolaget har fått en första order kombinerad med en avsiktsförklaring värd mer än 5 miljoner kronor från den befintliga kunden Nobel Biocare. Aktien har stigit 40 procent efter beskedet.

Ligger den största delen av beloppet i den initiala ordern eller i avsiktsförklaringen?

"I avsiktsförklaringen. Osäkerheten ligger inte på oss utan på det svenska automationsföretaget Goodtech som Nobel Biocare vill syna innan de lägger en stororder."

Är er del beroende av att Goodtech får klartecken?

"Om inte Goodtech skulle klara det, skulle någon annan leverantör få uppdraget och då skulle vi leverera genom den nya leverantören. Alla framtida avsyningar görs av Ivisys, oavsett vem som bygger robotcellen. Den produkt vi har gjort till Nobel Biocare kan de inte få någon annan stans", säger Jakob Kesje.

Hur är marginalen på ordern med tanke på att det är en "utgåva speciellt utvecklad för denna beställning" och att ni ser en stor potential som hägrar på sikt?

"Det kan jag inte dela med mig av, men eftersom lösningen baseras på saker som vi redan har utvecklat är utvecklingskostnaderna begränsade."

När ska den initiala ordern installeras?

"Inom några månader", säger Jakob Kesje.

Han andas samtidigt säkerhet kring att Ivisys kommer att få de kommande potentiella beställningarna eftersom Ivisys redan är husleverantör till Nobel Biocare.

"Nobel Biocare bygger 70 nya linor i fabriken i Degerfors som alla ska bestyckas med vår lösning", säger Jakob Kesje.

När tror du att en sådan uppgradering blir definitivt beslutad och genomförd?

"Det kommer i den takt som Nobel Biocare orkar med att lyfta in maskinerna. I första hand bestyckas de 70 nya linorna med vår lösning. Om de sedan väljer att bestycka även de 70 gamla linorna har vi dubbelt upp, alltså 10 gångers potential - 50 miljoner kronor i stället för 25 miljoner."

Jakob Kesje kan samtidigt inte utesluta att Nobel Biocare skulle stanna på en lägre nivå i fall exempelvis den globala marknaden går ned.

"Men de har indikerat till oss att de ska bygga 70 nya linor och att de ska bestyckas med vår lösning. De kommer att lägga orderna i omgångar på 5 miljoner kronor", säger han.

Har ni några andra kunder som är i liknande situation?

"Jag tror inte att vi har någon som är lika stor som Nobel Biocare, men vi har en handfull som har potential till att lägga återkommande order i storleksordningen 5-7 miljoner kronor, såsom Atlas Copco, Hartmann och andra."

Ivisys listades på First North våren 2015. Aktien har backat 40 procent trots torsdagens uppgång.

Graf: kursutveckling sedan listningen.

Johan Lind +46 8 5191 7954

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -