BOMARKNAD
PRISER SVAGT UPP 2019, MEN RISK NYA FALL - NYKREDIT (Direkt)

2019-01-24 09:43

STOCKHOLM (Direkt) De svenska bostadspriserna har stigit säsongsrensat varje månad sedan i juli och under 2019 väntas tendensen med svagt stigande priser hålla i sig. Det finns dock en risk för nya prisfall för bostadsrätter.

Det bedömer danska Nykredit i en analys.

"Ser vi vidare in i 2019 förväntar vi oss att den senaste tendensen till svagt stigande priser kommer att fortsätta. Det är i linje med de svenskarnas senaste prisförväntningar", skriver Nykredits chefekonom Tore Stramer.

Nykredits prognos är att villapriserna stiger 1,7 procent i år medan bostadsrätterna väntas öka 2,3 procent.

För lägenheter ser Nykredit dock en risk för nya prisfall i år till följd av ett ökat utbud av bostadsrätter till salu när många nya flerbostadshus nu färdigställs.

Nykredit noterar att antalet nya lägenheter som lagts ut till försäljning minskade efter att det andra amorteringskravet infördes den 1 mars i fjol, detta trots att antalet färdigställda bostäder fortsatt att öka. Tidigare har dessa två följts åt. De tolkar detta som att säljare av nyproducerade bostadsrätter dragit sig bort från marknaden.

"Det är ett tydligt tecken på att det finns relativt få köpare till de dyra nybyggda lägenheterna och att flera säljare därför ger upp försäljningen på förhand. Det här är naturligtvis ett stresstecken och kan signalera en ytterligare priskorrigering här i 2019. Vi kan därför inte utesluta ett ytterligare prisfall under 2019", skriver Tore Stramer och tillägger att de särskilt håller ögonen på om det blir en priskorrektion på nybyggda lägenheter.

Johan Bahlenberg +46 8 5191 7935

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -