NEW YORK
TULLOPTIMISM BÄDDAR FÖR ÖPPNING UPPÅT, TESLA RASAR (Direkt)

2019-01-18 15:17

STOCKHOLM (Direkt) Terminerna för de stora amerikanska börsindexen noterades på plus inför fredagens handelsstart. Rapporter om att Washington kan komma att lätta handelstullarna för Kina spred optimism på finansmarknaderna globalt.

Elbilstillverkaren Tesla föll 6,8 procent i förhandeln.

Vid 15-tiden noterades terminen för Dow Jones industriindex närmare 0,7 procent högre och terminerna för det bredare S&P 500 och för Nasdaq 100 var upp omkring 0,5 procent, jämfört med torsdagens stängning.

Enligt uppgifter i Wall Street Journal, som senare dementerades, har USA:s finansminister Steven Mnuchin övervägt att lätta på Kinatullarna - dels för att lugna marknaderna, och dels för att ge Peking nya incitament till eftergifter i handelssamtalen.

Trots dementin gynnade tulluppgifterna USA-börserna redan på torsdagen då Dow Jones, S&P 500 och Nasdaq samtliga steg 0,7 procent.

Även i Asien noterades indexen högre överlag under fredagen och de ledande Europabörserna var upp 1,6-2,1 procent. På råvarumarknaden var oljepriserna upp runt 1 procent och basmetallerna handlades också högre.

Tesla stack ut i fredagens förhandel, tyngd av att vd Elon Musk i en bloggpost meddelat att Teslas preliminära resultat för fjärde kvartalet var positivt men lägre än under det tredje kvartalet. Bolaget ska nu göra sig av med cirka 7 procent av heltidspersonalstyrkan.

Netflix gick ned 1,3 procent i förhandeln. Streamingbolaget redovisade på torsdagskvällen ett bättre resultat per aktie än väntat, men marknaden tittade mer på att intäkterna och antalet abonnenter inte nått upp till förväntningarna.

Anrika juveleraren Tiffany & Co hade en svag julhandel och bolaget spår att vinsten per aktie hamnar i den lägre delen av intervallet 4:65-4:80 dollar för helåret 2018 och därmed missar analytikernas snittförväntningar som låg på 4:81 dollar, enligt Bloomberg News. Tiffanyaktien föll i en omedelbar reaktion på beskedet, för att sedan återhämta sig och noteras på 2 procent plus i förhandeln.

Läkemedelsbolaget Eli Lilly sjönk 3,2 procent efter nyheten att det inte nådde primärmålet i fas 3-studien med cancerpreparatet Lartruvo (olaratumab). Bolaget kommer att tvingas ta en kostnad första kvartalet relaterat till Lartruvo.

Klockan 16 presenteras preliminärt Michiganindex för januari.

På måndag håller aktie- och räntemarknaderna i USA stängt under firandet av Martin Luther King Day.

Noteringar kring kl 15 
Terminen för DJIA    +0,66%
Terminen för S&P 500   +0,49% 
Terminen för Nasdaq 100 +0,54%
2-åriga USA-räntan    +0,0128   till 2,5764%  
10-åriga USA-räntan   +0,0050   till 2,7554%
Olja, US WTI       +1,23%   till 52:71 dollar/fat
Olja, Brent       +1,06%   till 61:83 dollar/fat
EUR/USD         +0,0009   till 1:1398


Netflix Inc - I dag

{point.key}

Eli Lilly and Co - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
3-mån stibor - -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
- -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -