MAKRO
NÅGRA HÅLLPUNKTER PÅ FREDAGEN (Direkt)

2018-12-14 06:05

kl 10.00: EMU: PMI (prel) december

Sjunkande inköpschefsindex har ökat oron för en kommande lågkonjunktur i euroområdet. Inköpschefsindex för industrin har sjunkit fyra månader i rad, till de lägsta nivåerna på två år. En viss ljusning syntes dock då de definitiva utfallen reviderades upp från de preliminära, vilket dämpade konjunkturoron något. Nu i december väntas också en liten uppgång i industri-PMI, till 51,9 från 51,8 medan tjänste-PMI spås öka till 53,5 från 53,4.

Commerzbank skriver i ett marknadsbrev att de anser att recessionsoron i euroområdet är överdriven. Den svaga tillväxten på sistone kan mycket hänföras till tillfälliga problem i den tyska bilindustrin. Nu syns dock en vändning där, nybilsregistreringarna steg rejält i oktober och det både tillverkas och exporteras fler bilar Dessutom har det även kommit bättre signaler från den globala ekonomin, med bland annat bättre data från Kina.

"Mot denna bakgrund ser vi en god chans att nedgången i inköpschefsindexet för tillverkningsindustrin stannade upp i december", skriver Commerzbank.

kl 14.30: USA: detaljhandel november

Detaljhandelns försäljning steg starkt i oktober, +0,8% m/m, med ett lyft från dyrare bensinpriser. Eftersom oljepriset nu vänt ned igen väntas det bidra till en dämpning och försäljningen väntas öka 0,2% i november. Även exklusive bilar väntas +0,2%, efter +0,7% förra månaden.

Nomura skriver att lägre bensinpriser kommer att dämpa försäljningen i november, men den starka arbetsmarknaden och stadiga inkomstökningarna bidrar till att lyfta konsumtionen.

Makroredaktionen +46 8 51917931 https://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -