RÄNTOR/VALUTOR
USA-RÄNTOR NÅGOT UPP, LITE STARKARE DOLLAR (Direkt)

2018-12-11 16:31

STOCKHOLM (Direkt) Europaräntorna var något ned på tisdagen, med tyska räntor 1-2 punkter lägre, samtidigt som börserna överlag stod på ett rejält plus.

USA-räntorna steg sammantaget någon punkt med tioåringen upp till 2,86 procent, medan dollarn stärkts lite med handel runt 113:20 mot yenen och 1:1340 mot euron.

Det har kommit vissa positiva signaler vad gäller handelskonflikten mellan USA och Kina. Kinas vice premiärminister Liu He uppges ha diskuterat tidtabellen för handelssamtalen med USA:s finansminister Steven Mnuchin.

Bloomberg News rapporterade även, med hänvisning till källor, att Kina rör sig mot att sänka importtullarna på USA-tillverkade bilar, något Donald Trump tidigare twittrat om.

Ett förslag som innebär en sänkning av importtullarna på USA-tillverkade bilar till 15 procent från nuvarande 40 procent ska ha lämnats in för översyn hos Kinas regering.

Riskerna för en ny eskalering i konflikten anses annars ha ökat i och med gripandet i Kanada av Huaweis finanschef Meng Wanzhou.

ZEW-index över tyska investerares och analytikers förväntningar på ekonomin steg i december. Indexet, som ska förutsäga den ekonomiska utvecklingen på sex månaders sikt, steg till -17,5 i december jämfört med -24,1 i november. Väntat enligt Reuters prognosenkät var ett index på 25,0.

Index över nuläget sjönk till 45,3 från 58,2 föregående månad, mot väntade 55,8.

Oxford Economics noterade att ZEW bådar gott för en återhämtning i euroområdet fjärde kvartalet, vilket är beroende av en uppstuds i Tyskland. Bilindustrin tycks komma över sina problem och exporten har stärkts, och tillsammans med ZEW ger det stärkta signaler om ökad aktivitet fjärde kvartalet.

"Men nedåtriskerna för Tyskland och euroområdet finns kvar. En brexit utan avtal, möjliga biltullar, protesterna i Frankrike och Italiens finanspolitiska drama och ekonomiska bekymmer har alla potentialen att utlösa en ytterligare försämring i sentimentet, skrev Oxford Economics.

Italienska räntor steg svagt på tisdagen inför ny information om budgeten som väntades komma under kvällen.

Finansminister Giovanni Tria sade att kostnaden för den så kallade medborgarlönen och ändringar i pensionsåldern kan begränsas något mer än vad som ursprungligen var planen. Det skulle låta regeringen antingen sänka underskottsmålet eller använda pengarna för att öka investeringarna.

De reviderade målen kan göra det lättare att nå ett avtal med EU och skapa förtroende hos marknaden.

Den italienska regeringen räknar med ett budgetunderskott på 2,4 procent av BNP nästa år, vilket EU anser är för mycket. Vice premiärminister Luigi di Maio sade att samtalen med EU-kommissionen nu går in i en kritisk fas.

I ett radio- och tv-sänt tal till nationen meddelade Frankrikes president Emmanuel Macron på måndagskvällen ett antal ekonomiska åtgärder med fokus på låginkomsttagare i spåren av de protester som har förekommit i landet på senare tid. Bland åtgärderna finns en höjning av minimilönen med 100 euro per månad utan kostnad för företagen och besked om att övertid inte ska beskattas med löneskatt med start år 2019.

Enligt regeringen kostar åtgärderna cirka 10 miljarder euro, vilket kan dra upp underskottet till 3,5 procent av BNP nästa år.

Capital Economics skrev att protesterna sannolikt gör ett ordentligt avtryck i BNP-siffrorna för fjärde kvartalet. Samtidigt som åtgärderna som presenterades av Macron bidrar till att öka inkomsterna kommer eventuella positiva effekter sannolikt kompenseras av sämre förtroende och skattehöjningar eller neddragna investeringar på annat håll.

Franska räntor steg initialt på tisdagen med tioåringen upp omkring 4 punkter för att därefter sjunka tillbaka under eftermiddagen.

Pundet fick ge upp en återhämtning och är fortsatt 1,2 procent ned mot dollarn under veckan, efter att ha tappat rejält på måndagen då premiärminister Theresa May meddelade att hon skjuter upp omröstningen i parlamentet om brexitavtalet.

May ska nu söka hjälp hos EU27-ledarna och Europeiska rådets ordförande Donald Tusk sade att EU vid veckans EU-toppmöte ska försöka undersöka sätt att hjälpa Storbritannien att ratificera avtalet. Någon omförhandling kommer det dock inte att bli tal om, enligt Tusk.

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker sade att han var överraskad av händelseförloppet och att det föreslagna avtalet är det enda möjliga. Han sade dock att EU27 hade utrymme att erbjuda Storbritannien förtydliganden.

När May talade i parlamentet på måndagen sade hon också att regeringen kommer trappa upp förberedelserna för ett avtalslöst utträde.

"Marknaden har prisat in en något högre sannolikhet för 'no deal' brexit", sade Thu Lan Nguyen, analytiker vid Commerzbank, till Reuters.

Malcolm Winbo +46 8 5191 7934

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -